Märta Stenevis vändning – vill se Miljöpartiet i regeringen


Under helgen är 800 miljöpartister samlade i Örebro. Kongressen har föregåtts av konflikter som skakat partiet.

De interna striderna har handlat om Märta Steneviss ledarskap, som nu granskas i en intern arbetsmiljöutredning, och om vem hon ska ha vid sin sida efter Per Bolund. Valberedningens kandidat, riksdagsledamoten Daniel Helldén med bakgrund i Stockholmspolitiken, eller hans utmanare, prästen Magnus P Wåhlin, kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Vem det blir avgörs i morgon eftermiddag. Stenevi säger att det ska bli spännande att se vem som slutligen vinner.

– Och samtidigt känner jag mig så otroligt säker på att det kommer att bli bra, oavsett vilket beslut kongressen tar, för det är två väldigt duktiga personer, säger hon.

“Har ingen stor konflikt”

Märta Stenevi har gång på gång betonat att konflikterna är överdrivna, det gör hon även nu. Hon tycker att Miljöpartiet är ett parti som går bra och tror också att hon själv kommer att samarbeta bra med den som blir vald till ny manlig talesperson, oavsett vem det blir.

– Jag och Daniel har ingen stor konflikt. Daniel och Magnus har ingen stor konflikt, säger hon.

640@60

Daniel Helldén och Märta Stenevi är valnämndens förslag att leda Miljöpartiet.

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

När morgondagens val är över börjar en ny process – vägen framåt för Miljöpartiet. MP har svårt att övertyga väljarna, partiets företrädare utsätts för mest hat och hot och MP är det minst omtyckta partiet av alla, tillsammans med SD.

Vi har några svåra år bakom oss efter att vi först gick in i en regering.

Så det finns mycket att göra.

– Vi har ett stort behov av att fortsätta bygga förtroende. Vi har några svåra år bakom oss efter att vi först gick in i en regering. Vi har jobbat med den situationen på olika sätt efter det, säger Stenevi.

I analysen efter förra årets riksdagsval konstaterades att många väljare tycker att MP inte förstår människors verklighet. Det är en av de frågor som Stenevi säger att man måste arbeta med. För henne handlar det både om att driva klimatfrågor och att visa att MP har politiska förslag även på alla andra områden.

– När vi inte lägger oss i det som diskuteras i samhället straffar vi oss själva. Och signalerar att vi inte tycker att det är viktigt, säger hon och exemplifierar frågor som rör gängvåld med skjutningar och explosioner.

– Det jag vill är att vi inte tar ett steg tillbaka från de debatter som är viktiga för människor. Alla är oroade över våldet på gatan. Jag är också.

640@60

Miljöpartiet lämnade regeringen med Socialdemokraterna i samband med att Magdalena Andersson valdes till statsminister hösten 2021, eftersom den nya S-regeringen skulle tvingas regera med en med SD förhandlad budget.

Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Vill “leka” med V och C

Märta Stenevis målsättning de närmaste åren handlar också om att få MP tillbaka i regering.

Hon är mycket kritisk till den nuvarande M, KD, L-regeringen och vill byta ut den till 2026.

I november 2021 var hon själv en av drivkrafterna att med råge lämna regeringssamarbetet med Socialdemokraterna. Detta efter att det stod klart att regeringens budget misslyckats och att den skulle tvingas föra en ekonomisk politik som var den dåvarande oppositionens, M och KD i samarbete med Sverigedemokraterna.

Trots det tvivlar hon inte på att det är i regeringen som allvarliga förändringar kan göras, och att hon därför vill att MP ska kunna vara med och styra ännu en gång. Hon hoppas att det ska gå att bilda en majoritetsregering där Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet ingår.

640@60

Märta Stenevi hoppas få in både V och C i en framtida S-ledd regering. Här i samtal med Vänsterledaren Nooshi Dadgostar i riksdagen.

Foto: SVEN LINDWALL

De kända motsättningarna som finns mellan V och C, framför allt i synen på ekonomisk politik, menar hon går att kringgå. Även det faktum att Socialdemokraterna hittills aldrig har fått in Vänsterpartiet i en regering. Det beror på att hon menar att S, MP, V och C alla vilar på en liknande värdegrund och står varandra nära i många sakpolitiska frågor.

Jag tycker att det är lite illavarslande om delar av Vänsterpartiet pratar i de termerna

Själv ser hon sig själv och Miljöpartiet som de som kan bygga de broar som gör detta möjligt, om väljarna ger de rödgröna partierna mandat att bilda regering.

– Jag tror att vi skulle kunna överbrygga en del av, samt pyssla lite med, några av de svårigheter man står inför.

Hon ser det som rimligt att det kan krävas ett avtal som reglerar vad som har avtalats. Men hon vill inte se en lösning som dagens Tidöavtal där ett parti, SD, samarbetar från riksdagen. Enligt källor ska tankar om en liknande lösning finnas inom Vänsterpartiet.

– Jag tycker att det är lite illavarslande om delar av Vänsterpartiet pratar i de termerna. För det Sverigedemokraterna gör är att hålla regeringen som gisslan. De har inget gemensamt politiskt projekt, säger Stenevi.

640@60

V, S och MP har gjort flera gemensamma framträdanden under hösten. På fredag ​​besöker Magdalena Andersson Miljöpartiets kongress.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

“Härligt att Magdalena kommer”

På fredag ​​eftermiddag presenteras MP:s språkrörskandidater på scenen. Men innan dess gästas kongressen av S-ledaren Magdalena Andersson.

– Jag tycker att det är jättekul att Magdalena kommer, både för att träffa henne men också för att jag tycker att det är viktigt att vi visar att det finns ett alternativ till den här regeringen. Vi behöver inte stå ut med den här skiten, säger Märta Stenevi.

640@60

aftonbladet-ses politiska reporter Anette Holmqvist på plats på Miljöpartiets kongress i Örebro.

LÄS MER: Wåhlin utmanar i MP-striden – med stöd av Fridolin
LÄS MER: Premie Fridolin ger sig in i striden: “Riktigt smutsiga läckor”
LÄS MER: Premie Centerpartiet utesluter Kristersson från statsministerloppet

https://embed.pod.space/player?episode=politikrummet/77-sd-de-nya-socialdemokraterna&theme=spaceblue

Märta Stenevi fick kritik efter uttalandet:

Lämna ett svar