Nordkoreansk övning – kan träffa “fiendens huvudstad” | Varlden


640@60
Kim Jong-Un under torsdagens övning.

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅ

640@60

Bland annat avlossades långdistansartilleri.

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅ

640@60

Nordkorea hotar att de har kapacitet att slå “fiendens huvudstad”.

Foto: AHN YOUNG-JOON / AP TT NYHETSBYRÅ

640@60

Nordkoreas övning skedde samtidigt som Sydkorea genomför en militärövning med USA.

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅ

640@60

Övningen hölls nära Gula havet, enligt Sydkoreas Yonhap.

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅ

Enligt Nordkoreas statliga propagandabyrå KCNA övervakade Kim Jong-Un en artilleriövning för frontlinjeenheter nära Gula havet, mellan Kina och den koreanska halvön. Övningen hölls i torsdags, med syfte att stärka stridsberedskapen och stridskapaciteten bland artilleritrupperna.

Bland annat genomfördes en “maktdemonstration” där långdistansartilleri avlossades. Förbanden som deltog ska ha haft “fiendens huvudstad” inom räckhåll och beskrivs ha “uppfyllt viktiga militära uppdrag för krigsavskräckning”, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap med hänvisning till KCNA.

– Det är nödvändigt att mer kraftfullt driva arbetet med att förbereda sig för regelbunden stridsmobilisering, så att alla artilleriförband kan initiera skoningslösa och snabba attacker direkt när de går in i ett verkligt krig, ska Kim Jong-Un ha sagt enligt KCNA.

Sydkorea övar med USA

Den “fiendehuvudstad” som hänvisas till i uttalandet tros vara den sydkoreanska huvudstaden Seoul.

Samtidigt som Nordkorea hade sin övning genomför Sydkorea en militärövning tillsammans med sin allierade – och Nordkoreas fiende – USA. Övningen heter Freedom shield och startade i måndags. Den äger rum årligen och syftar till att stärka avskräckningen mot Nordkoreas kärnvapen- och robothot.

Sydkoreas försvarsstyrkor har i ett uttalande indikerat att de kommer att komma med ett “överväldigande svar” om Nordkorea genomför en provokation under övningen med USA.

“Medan vi upprätthåller en stark gemensam försvarsställning kommer vår militär att genomföra den pågående Freedom shield-övningen och kombinerade övningar på ett betydande sätt. Vi övervakar noga tecken på nordkoreanska provokationer och militär aktivitet.”sa uttalandet, enligt Yonhap.

LÄS MER: Nordkorea har testat en kryssningsrobot
LÄS MER: Premie Nordkoreas nyårshot: “Krig när som helst”
LÄS MER: Premie Diktatorns syster hånar Syd: “Mycket patetiskt”

Se mer

Lämna ett svar