Polska bönder kontrollerar gränsen till Ukraina


Polska bönder har blockerat gränsövergångar till Ukraina sedan förra månaden, för att protestera mot vad de säger är orättvis konkurrens från varor som kommer in från Ukraina. rapporterar Al-Jazeera.

Ukraina har sett sin jordbrukssektor förlamad av Rysslands invasion 2022. Stora exportvägar genom Svarta havet har blockerats och Ukrainas jordbruksmark har gjorts oanvändbar av kriget.

I ett försök att hjälpa Kiev ekonomiskt skrotade EU tullarna på ukrainska varor 2022. Som ett resultat har mycket av Ukrainas spannmålsexport avsedd för länder utanför EU gått till Polen, vilket gör det svårt för lokala producenter, skriver Al-Jazeera.

Bönderna tar kontroll över gränsen

SVT:s Ukraina-korrespondent var på plats vid gränsen mellan Ukraina och Polen i lördags och rapporterar att bönderna har börjat ta kontroll. Artikeln beskriver den polske bonden Pawel som stoppar en chaufför vid gränsen.

Vidare beskrivs att den polska polisen är bara tio meter bort.

“Utan att ingripa observerar de hur bönderna har tagit lagen i egna händer och bestämmer nu vem som får passera och vem som inte får passera”, rapporterar SVT:s korrespondent Elin Jönsson och fotograf Lars Lyrefelt.

Gränsblockaderna och spannmålskonflikten har ansträngt banden mellan grannarna.

Polens premiärminister Donald Tusk sa förra veckan att regeringen överväger att tillfälligt stänga gränsen till Ukraina för varor.

LÄS MER: Premie Kriget i Ukraina 29 februari
LÄS MER: Närmare 80 bönder greps utanför Paris

Lämna ett svar