Det Sverige som sju generationer levt i dog den 7 mars 2024 – hufvudstadsbladet


Med NATO-medlemskapet dog inte bara vår militära alliansfrihet, som höll oss utanför två krig. Vår demokrati dog också. Vi har inte fått rösta i frågan som är betydligt viktigare än EU, EMU, alkoholförbud och högertrafik.

97248a9d 8786 44b6 801c 6f5bc8e415da97248a9d 8786 44b6 801c 6f5bc8e415da

Öppna bilden i helskärmsläge

Både Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas vändning skedde mellan två val, så att vi i praktiken aldrig behövde ta ställning till Nato-medlemskapet. Vi röstade en riksdagsmajoritet för alliansfrihet som plötsligt ändrade sig och ansökte om inträde i en krigsallians utan att bli tillfrågad.

Det är också en sorts kultur som håller på att försvinna: en kultur där konflikter inte ska tolereras, där medling och dialog föredras.

Människor som tidigare var hänvisade till en blogg på wordpress eller som underhållare har nu fått status som geopolitiska experter i media

Annons

Annons

Nu jobbar flaggfabrikerna för fullt. Kommuner köper Nato-flaggor med imperialismens symbol (en kompass eller en kikare?) att hissa.

Något annat som dog med NATO-medlemskapet: neutraliteten i våra medier, våra politikers ärlighet och finessen i vårt språk.

Nu är det krigsretorik för hela slanten, imperialistiska brösttoner hämtade från ett tal av Cecil Rhodes. Människor som tidigare var hänvisade till en blogg på wordpress eller som underhållare har nu fått status som geopolitiska experter i media. Förmodligen för att det inte går att kalla andra än personer av Henrik Jönssons och Edward Bloms kaliber att skriva saker som “Det råder en kamp mellan civilisation och barbari” (Jönsson) eller “De moderna, västerländska demokratierna är de högsta moraliska statsbildningarna i mänsklighetens och dess invånares historia än närmare en paradisisk tillvaro än mänskligheten någonsin varit.” (Blomma).

"Edward Bloms artikel har rubriken 942904002aca345f5e624c708efea69ef5bcb2d1

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Någon seriös intellektuell får tydligen inte tag på när hyllningen av NATO kommer att nå pekoralhöjder, så då kallar de in korpligan. Bloms artikel har rubriken “We need to understand that we are the good guys”, vilket visar att han inte ens kan tänka på svenska i sin iver att äntligen gå med i amerikanernas klubb.

Och så säger högern att det är vänstern som “firar” och “kramar” olika länder! Jag kan inte minnas att någon vänsterskribent använt ordet “paradisisk existens” om något system.

Annons

Våra politiker är inte bättre. Magdalena Andersson, som för bara två år sedan deklarerade att NATO-medlemskap inte var aktuellt, är oigenkännlig. Idag talar hon som den värsta Pentagon-höken. “EU måste vara starkt och enat i kampen mot Ryssland”, skriver hon på Facebook och i följande inlägg: “Och det är dags för Sverige att ta på sig ledartröjan. Det är dags att starta nyproduktion av ammunition i Sverige med statliga kreditgarantier. När Sverige snart blir medlem i Nato är det dags att skicka Jas Gripenplan.”

Annons

Med NATO-medlemskapet dog inte bara vår militära alliansfrihet, som höll oss utanför två krig.  Till och med vår demokrati dog, säger Kajsa Ekis Ekman.Med NATO-medlemskapet dog inte bara vår militära alliansfrihet, som höll oss utanför två krig.  Till och med vår demokrati dog, säger Kajsa Ekis Ekman.

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: Henrik Montgomery/TT

Kampen mot Ryssland? Vems kamp är det – och varför har det blivit vår sak att se till att vi utökar den amerikanska inflytandesfären? Är det här Palmes fest? Har alla europeiska politiker tappat huvudet, har de ingen självständighet längre? Vår el blir dyrare, våra räntor går upp och allt för att dra ut på ett krig som ändå inte går att vinna.

Som om det inte vore nog med Biden och hans miljarddollarpaket med vapen för folkmordet i Gaza, eller de tidigare amerikanska presidenterna och deras imperialistiska krig!

Jag hade hoppats att Turkiet och Ungern hade dragit ut på processen ännu längre, så att Donald Trump hann bli president i USA igen (vilket det ser ut att bli). Trump är tydligen det stora problemet med Nato, enligt politikerna som fortfarande vågar vädra försiktig kritik.

Annons

Som Nooshi Dadgostar, som försiktigt skriver om Nato-inträde: “Vi varnade tidigt för Erdogans nycker och den osäkra politiska situationen i USA med Trump.”

Som om det inte vore nog med Biden och hans miljarddollarpaket med vapen för folkmordet i Gaza, eller de tidigare amerikanska presidenterna och deras imperialistiska krig!

Det är bara att konstatera: vi har inte längre något motstånd i Sverige.

Länkar om ämnet:

Flaggskeppsfabriker: Sveriges inträde i Nato skapar en försäljningsboom – för flaggor | SvD

Henrik Jönsson om Natorin-inlägget: Stöd till Hamas i Sverige | Göteborgs-Posten (gp.se)

Edward Blom om NATO: Vi måste förstå att vi är “the good guys”. Edward Blom | SvD Ledare

Lämna ett svar