Med Finncanopus till Finland – premiär för nytt fartyg


Annons

STHM Banner 1920x900px scaled.jpg

Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré

Sedan var det dags för premiär i dubbel bemärkelse. Både för mig att ta båten till Finland och för båten Finncanopus för att ta passagerare för sin första jungfrukryssning till Finland.

Finnlines har precis köpt ett modernt och mer miljövänligt fartyg med plats för 1100 passagerare. Resan över till Nådendal tar ca 8 timmar med ett kort stopp på Åland på vägen dit.

Finncanopus ar Finnlines senaste och modernaste bat som togs i bruk i februari 2024
Finncanopus är Finnlines nyaste och modernaste båt, som togs i drift i februari 2024

Båten tar ungefär hälften av antalet passagerare jämfört med de större fartygen och med färre passagerare är det också ett långsammare tempo. Båten avgår från Kapellskär, lite norr om Stockholm, och kryssar till Nådendal, Muminvärldens hemstad, där du bland annat kan besöka Snorkfrökens skönhetssalong och lära känna Hattie Nights.

Finncanopus traffikerar strackan Kapellskar till Nadendal
Finncanopus trafikerar sträckan Kapellskär till Nådental
Manga lastbilar ryms pa Finncanopus som har en kapacitet pa hela 5100 lastmeter
Många lastbilar får plats på Finncanopus, som har en kapacitet på hela 5 100 lastmeter

För er som hellre läser om hattifnattarna än att stanna i baren med sina motsvarigheter en fredagskväll är Finncanopus ett bra alternativ. Det är ingen partybåt så du kan istället njuta av god mat och dryck. Deras restaurang Mickes wine & dine har en meny av den finske stjärnkocken Henry Alén.

Mickes restaurang
Mickes wine & dine erbjuder á la carte, om du inte vill äta buffén

På jungfruresan serverades en meny med klassisk riesling och ett härligt rött vin från Syrien. Vin från Syrien är verkligen ovanligt men jämfört med många andra nya vinländer höll det en bra klass. Vinerna är utvalda av sommelieren Samuil Angelov, som är en välkänd restaurang- och vinprofil i Helsingfors.

Här bjuds det på finare mat med klassisk dukning och mysig atmosfär. Priserna är överkomliga, då en fyrarätters kostar cirka 770 kr. Väljer du någon av deras menyer finns även rekommenderade viner om du inte vill välja själv.

För den som föredrar buffén finns en på nedervåningen med allt från lax till hamburgare och ett härligt bord med desserter och glass. För 395 kr får du en skärgårdslunchbuffé med allt från havets läckerheter till vin och öl ingår, en riktig dealbreaker du inte hittar på land.

Den stora restaurangen har alltid fisk pa menyn
Den stora restaurangen har alltid fisk på menyn

Du kan också passa på att njuta av bastu och bubbelpool i spaavdelningen. Även här gör sig den finska bastutraditionen gällande och det finns inte bara en bastu utan flera. Det finns även ett gym intill för den som vill förbereda sig med ett rejält gympass innan man börjar sin odyssé i buffén.

Spaavdelningen med tre bubbelpooler inne och en ute
Spaavdelningen med tre badtunnor inne och en ute
Har kan man ligga och fundera pa vilken bastu man ska besoka 1
Här kan du ligga och fundera på vilken bastu du ska besöka

De nya fina stugorna finns i lite olika klasser, där du kan välja allt från en vanlig stuga med fönster mot havet till familjerum och mer exklusiva rum med stora fönster och riktigt mysiga sängar.

Nyhetsbrev banner.png
Vill man sla pa stort finns det ocksa en lyxigare svit
Vill du gå stort finns även en lyxigare svit

Så hur var premiären? För båten var det nog en enkel premiär i ganska iskallt vatten, men då båten går via Åland med ett kort stopp i Långnäs blir det ingen större sjösvängning. Rädslan för att motvilligt behöva springa med sitt glas från ena sidan till den andra bara för att sluta snubbla mitt på golvet med drinken över dig är onödig här.

För mig blev kvällen en fulländad succé med trevliga människor och pina colada. Personalen gjorde sitt bästa för att de första gästerna skulle känna sig välkomna och drinkarna var goda. Det fanns flera öl att välja på, allt från finsk ipa till klassisk karhu, en finsk lager.

WIFI.se

Den kända bartendern Josephine Sondloch har skapat riktigt goda cocktails och de kostar dessutom betydligt mindre på båten än i Stockholms nattliv där hon annars är bosatt. Hon fick även priset för Nordens bästa bartender 2017.

Livebandet ramade in kvällen fint med fina klassiker spelade i baren. Om de blir förkylda eller missar båten finns det även en storbildsskärm i en av barerna där bandet kan uppträda varje kväll i veckan.

Finncanopus passar bra for er som foredrar skon musik i bakgrunden istallet for fullt os
Finncanopus passar bra för dig som föredrar skön musik i bakgrunden istället för full blast
Har man tur spelar bandet live
Har du tur spelar bandet live

För mig var det en ögonöppnare, jag som annars föredrar tuffa vägar i Kirgizistan och små bryggerier i Östeuropa. Det här var nytt för mig och väldigt trevligt. En stor del av upplevelsen var förstås att träffa nya människor och bara njuta av en kväll utan förpliktelser eller rutiner. Allt detta blev en fulländad succé och stort tack till alla trevliga människor runt omkring mig, men det blir nog en annan resa i framtiden.

Fakta om Finncanopus och resan Sverige – Finland

  • Rutt: Kapellskär (Sverige) – Långnäs (Åland) – Nådental (Finland)
  • Hamnen i Kapellskär: Kapellskär 760 15 Gräddö
  • Nådendals hamn: Satamatie 9, 21100 Nådendal, Finland
  • Avgångstid från Kapellskär: Finncanopus trafikerar rutten tillsammans med systerfartyget Finnsirius. Fartygen avgår på morgonen (10:15 eller 10:45) och på kvällen (21:45). (2024)
  • Stopp i Långnäs (Åland): På eftermiddagen, om du tar morgonfärjan eller på natten, om du tar kvällsfärjan.
  • Ankomst till Nådendal (Finland): 19:40 / 20:10 om du tar morgonfärjan och 07:15 om du tar kvällsfärjan.
  • Restid: 3,5 timmar till Långnäs och 8-9 timmar till Nådental
  • Kryssning: Du kan också kryssa med en övernattning, vilket innebär att du åker fram och tillbaka på samma fartyg, och stannar ombord.
  • Läs mer: Du hittar mer information på rederiets hemsida.
Jonathan Gharbi de Maré

Sverige

Jonathan driver nystartade abudhabibeer.com om öl både i Förenade Arabemiraten med utposter i närliggande regioner. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är en återkommande skribent för öltidningen Maltesen. Utöver intresset för öl finns ett stort naturintresse och lite ovanligare resmål. Har skrivit artiklar för en rad olika tidningar och tidskrifter.

Avslut i artiklar.png

Lämna ett svar