Satellitbilder: Israelisk väg delar Gaza i två delar | Sverige


640@60
Vägen kommer att förenkla Israels militära operationer i Gaza.

Foto: ATEF SAFADI / EPA

640@60

Foto: Leo Correa / AP / TT NYHETSBYRÅ

Israels militär (IDF) började bygga vägen, kallad Netrazim-korridoren, dagen efter att terrorgruppen Hamas attackerade Israel den 7 oktober. Sedan dess har den fortsatt att expandera och sträcker sig nu över hela den 6,5 kilometer breda Gazaremsan, dela området i två, enligt CNN:s granskning.

BBC som också granskat satellitbilderna, skriver att byggnader och annan infrastruktur som funnits runt vägen tidigare har rivits.

“Operationellt fotfäste”

Den israeliska militären säger till CNN att den kommer att använda korridoren för att “etablera ett operativt fotfäste i området” och som en passage för soldater och utrustning. Vägen har tre körfält: en för tunga stridsvagnar och pansarfordon, en annan för lättare fordon och en tredje för snabbare förflyttning av trupper och utrustning.

Ett annat syfte sägs vara att underlätta insatser i både norra och södra delarna av Gaza.

Emily Harding, chef för den Washington-baserade tankesmedjan Center for Strategic and International Studies (CSIS), sa till CNN att Netrazim-korridoren är ett försök att kontrollera befolkningsrörelser i området.

Förenkla kontrollerna

Vägen kommer att göra det lättare för Israel att “skärma” människor som rör sig fram och tillbaka mellan norr och söder och kontrollera om de tillhör Hamas, säger hon.

Israels största utmaning sedan det inledde sin militära operation i Gaza har varit att bekämpa Hamas-medlemmar som gömmer sig bland civilbefolkningen.

– Det enda sättet att göra det är med riktigt bra taktisk intelligens på marken, och sedan hindra dem från att faktiskt röra sig, säger Emily Harding till CNN.

LÄS MER: Falska gisslanröster används som bete
LÄS MER: Israel: FN försöker dölja Hamas massvåldtäkter

Lämna ett svar