Biden pekade ut röd linje – ångrade sig direkt | Varlden


Det är lite svårt att förstå vad USA:s president Joe Biden egentligen menade.

När han fick frågan på MSNBC om en markinvasion i Rafah skulle vara en röd linje, var utbytet som följde något motsägelsefullt.

– Det är en röd linje, men jag kommer aldrig att lämna Israel. Försvaret av Israel är fortfarande avgörande. Så det finns ingen röd linje där jag kommer att stoppa allt stöd så att järnkupolen inte längre skyddar dem, säger Biden.

100 000 har flytt till Rafah

Befolkningen i den södra Gazas gränsstad Rafah har snöat sedan krigets början på grund av de intensiva striderna i norr.

2017 beräknades staden ha 171 000 invånare.

Man uppskattar nu att mer än hälften av Gazaremsans 2,3 miljoner invånare har flytt till staden. De delar nu några tiotals kvadratkilometer – inklämda mellan den stängda gränsen mot Egypten, Medelhavet och israeliska styrkor.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har varit tydlig med att en markinvasion av Rafah är nödvändig för att uppnå det israeliska målet att utplåna Hamas – men USA och EU har varnat för de humanitära konsekvenserna.

Vita huset har upprepade gånger betonat vikten av en plan för vart alla civila ska gå säkert innan en markoffensiv inleds.

Vapenstillestånd

Biden betonade på lördagen att Israel “inte kan ha över 30 000 döda palestinier” som en konsekvens av jakten på Hamas.

– Det finns andra sätt att hantera, att komma till, att hantera… det trauma som Hamas orsakade, säger Biden i intervjun med MSNBC.

Han upprepade också kravet på en sex veckor lång vapenvila, även om förhandlingarna verkar ha avstannat.

– Jag tror att det alltid är möjligt. Jag ger aldrig upp det hoppet, säger Biden i intervjun.

LÄS MER: Netanyahu: Låt oss inte bli pressade om Rafah
LÄS MER: Trots varningarna – nya vapen till Israel från USA
LÄS MER: Många döda i attack – två gisslan frigivna

Lämna ett svar