Passiva aktieägare måste göra uppror mot tjänstemännen


EXTERN LÄNK: Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa till med underhåll eller renovering i bostadsrättsföreningen.

Den höga räntan har drabbat många av Sveriges bostadsrättsföreningar. Många fruktar också att kostnadschocken fortfarande ligger framför dem. Därför kan renoveringar och underhåll vara något som man helst skjuter upp så länge som möjligt.

Men det finns flera skäl att tänka annorlunda, konstaterar Emma Lundin. Förutom att en renovering faktiskt kan ses som en investering kan föreningar i dagens läge också få klart bättre priser på många typer av renoveringar jämfört med för några år sedan.

– Byggbranschen i Sverige är på halvfart och företagen behöver sätta sin personal i arbete. När vi på Riksbyggen hjälper föreningar med deras renoveringar får vi in ​​väldigt många bra erbjudanden just nu – bra entreprenadföretag och riktigt bra offerter, säger hon.

Köparmarknad för byggtjänster

Riksbyggen har under många år hjälpt bostadsrättsföreningar över hela landet med större renoveringar och underhåll genom att ta ett helhetsansvar för processen. Från att utreda behovet och upphandla en entreprenör till att ta hand om de juridiska ärendena och till och med ställa garantin.

– Det är helt enkelt en köparmarknad idag. Så även om det är acceptabelt att göra stora investeringar i fastigheten ska du vara medveten om att det kan bli mycket dyrare om ett eller två år när byggbranschen tar fart igen.

Tillståndet i föreningens ekonomi påverkar självklart möjligheterna att genomföra renoveringar. Men även om det krävs ett förlängt lån för projektet kan investeringen vara värd det, påpekar hon:

– Behovet av lån är förstås en faktor som måste vägas här. Det är också en avvägning vi på Riksbyggen gör tillsammans med de föreningar vi hjälper. Men om vi jämför räntekostnaderna mot den lägre prisbilden säger det ändå sitt tydliga språk för att passa på att göra investeringen nu.

33b417e8 1dcd 41a2 b85e 3a98ffef26d9.jpeg?interpolation=lanczos none&crop=1.790356h:h;*,*&crop=w:0

Det finns också fler skäl att inte vänta med renoveringen. Det första är att försenat underhåll kan leda till kostsamma skador på fastigheten – och därmed högre kostnader över tid.

Energibesparingar kan täcka kostnaden för lån

– Det är riskabelt att bygga upp en underhållsskuld i det här ekonomiska läget. Får man till exempel vattenskador i fastigheten kommer det att leda till en mycket högre totalkostnad och dessutom orsaka större problem för alla boende.

En annan konkret anledning till att genomföra vissa större renoveringar är att de faktiskt kan sänka föreningens rörliga kostnader. En nyrenoverad fastighet kan ha lägre försäkringskostnader, lägre kostnader för service och underhåll och kanske framför allt lägre kostnader för el och värme.

– Vi ser alltid över möjligheten till energibesparande åtgärder med en renovering. Det kan handla om till exempel solcellsinstallation, renovering och styrning av värmesystem eller bättre isolering och vi har haft fall där energivinsten faktiskt gjort det möjligt för kunden att genomföra andra renoveringar utan att höja avgifterna. I många fall kan investeringen betalas av på några års sikt och då bara vara ett årligt sparande.

216a1d07 3324 4e84 8dac a1e12a5c9af6.png?interpolation=lanczos none&crop=1.776852h:h;*,*&crop=w:0

En kontakt, ett kontrakt – och ett pris

Riksbyggen sköter ekonomisk och teknisk förvaltning åt tusentals bostadsrättsföreningar i Sverige. Dessutom hjälper de alltså styrelser och föreningar med både stora och små renoveringar. De gör det i form av ett fastpriserbjudande som innehåller allt.

– Det är verkligen en helhetslösning. Oavsett om det handlar om att provisoriska toaletter behöver sättas upp på gården, eller om att ett stambyte hamnar i arrendenämnden så sköter vi det, säger Emma Lundin.

I det fasta priset ingår till och med kostnader som annars kan vara svåra att förutse, såsom så kallade ÄTA-kostnader, som uppstår på grund av att entreprenörens kostnader blivit högre än den ursprungliga kalkylen.

Så hur går det egentligen till när en styrelse anlitar Riksbyggen för en om- eller renovering? Det är en process i fyra steg: utredning, planering, utförande och uppföljning.

– Vi granskar dina önskemål och förutsättningar, tar emot anbud och upphandlar. Det är även Riksbyggen som tecknar kontrakt med entreprenörerna och vi lämnar fem års garanti på arbetet.

Den sista punkten är särskilt viktig i den ekonomiska situation vi befinner oss i. Många föreningar har haft chansen att en liten företagare gått i konkurs. Men, säger Emma Lundin, Riksbyggen kommer definitivt inte att gå i konkurs.

– Det här är helt enkelt en säker lösning som sparar föreningen mycket tid och resurser, och som dessutom garanterar ett bra slutresultat. Jag vågar också påstå att det också kan spara föreningen pengar, eftersom vi på Riksbyggen är väldigt vana vid upphandlare av den här typen av tjänster.

EXTERN LÄNK: Så här kan Riksbyggen hjälpa dig Brf. Begär en kostnadsfri offert.

EXTERN LÄNK: Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning – hitta din plats.

5fcff71e 7115 46a5 9e24 7749e5fbddd7.jpeg?interpolation=lanczos none&crop=1.780488h:h;*,*&crop=w:0

HÄR FINNS RIKSBYGGENS FASTIGHETSFÖRVALTNING

Avesta, Borlänge, Borås, Eskilstuna, Eslöv, Falkenberg, Falköping, Falun, Filipstad, Finspång, Gällivare, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Hällefors, Hässleholm, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskoga, Karlskroninga, Karlstad, Köping, Köping, Lidköping, Köping Linköping, Ludvika, Luleå, Lund, Malmö, Mariestad, Motala, Norrköping, Nyköping, Nässjö, Orsa, Sala, Sandviken, Simrishamn, Skellefteå, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Trelleborg, Uddevalla, Umeå, Uppsala, Varberg, Visby, Vänersborg, Värnamo, Västervik, Västerås, Växjö, Ystad, Ängelholm, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund.

Lämna ett svar