Hamas-ledare: Uppgörelse om vapenvila nära


Israel och Hamas är “nära att nå en överenskommelse om vapenvila”, skriver Ismail Haniyeh, Hamas högsta politiska ledare, i ett inlägg på Telegram.
Om uppgörelsen blir verklighet kan några av de människor som hålls som gisslan av Hamas släppas, enligt källor.

Parternas förhandlare har arbetat för att nå en överenskommelse för de cirka 200 personer som hålls som gisslan i Gaza efter den terrorklassade organisationens attack. Två källor med kännedom om saken sa till nyhetsbyrån AFP att förslaget som för närvarande diskuteras skulle innebära en fem dagar lång vapenvila på marken och en begränsning av israeliska luftangrepp över södra Gaza.

I gengäld kommer mellan 50 och 100 av gisslan att släppas, enligt uppgifterna.

Biden tror på uppgörelse

Från Israels sida kommer omkring 300 palestinier att släppas från israeliska fängelser, bland dem kvinnor och barn. Israel har inte kommenterat uppgifterna.

I måndags tillfrågades USA:s president Joe Biden om ett avtal om att frige gisslan var nära förestående.

Det tror jag, svarade han då.

Sedan krigets början har Israel uppmanat alla människor i Gazaremsan att söka skydd i dess södra halva, med hänvisning till att de är säkrare där. Flygbombningarna och bombningarna har dock fortsatt att riktas mot mål även i den södra delen, med många civila dödsfall som följd.

Tusentals dödade

Enligt FN:s uppskattningar är omkring 1,7 miljoner människor – tre fjärdedelar av befolkningen – på flykt inom det lilla kustområdet.

Israels omfattande bombdåd mot Gazaremsan, som enligt hälsomyndigheterna där har dödat mer än 13 300 människor, började efter den terrorstämplade islamistiska rörelsen Hamas blodiga attack mot civila i Israel den 7 oktober, då 1 200 personer ska ha dödats. Över 200 personer hålls enligt uppgift som gisslan av Hamas till följd av attackerna.

Israel motiverar många attacker som har träffat civila mål att Hamas har militära positioner där eller i ett stort underjordiskt tunnelsystem.

Lämna ett svar