Färre hästar ska ge ryttaren Peder Fredricson nya framgångar


– Det började bli för stort, och ibland kändes det som att det spred sig åt olika håll, fortsätter hon.
Entreprenören Lisen Bratt Fredricson – som själv var ryttare på högsta nivå – och hennes man Peder Fredricson är en framgångsrik duo som på olika sätt har stor del i den utveckling som svensk hoppning har genomgått de senaste tio åren.
När Peder Fredricson haft stora framgångar i rollen som ryttare, och med sin nyfikenhet bland annat hittat nya sätt att träna för att bli snabbare i hoppning, har Lisen Bratt Fredricson varit drivande i frågor som rör allt från avel till anordna tävlingar.
Det är också Lisen Bratt Fredricson som har haft huvudansvaret för parets verksamhet hemma på Grevlundagården på Österlen. En verksamhet som växte snabbt i takt med att Peder Fredricson blev allt mer framgångsrik på tävlingsbanorna.

Men sedan några veckor tillbaka blåser förändringens vindar över gården med den makalösa utsikten. Detta efter parets beslut att effektivisera verksamheten.
– Huvudfokus är som alltid Peders idrottssatsning, men Peder är en sådan person som inte gillar att fortsätta i samma hjulspår år efter år. Han vill alltid att vi ska försöka göra saker lite bättre, säger Lisen Bratt Fredricson och ler.
Lisen drivs också av samma nyfikenhet – och vilja att utvecklas. Med det som bakgrund var beslutet att effektivisera verksamheten på hemmaplan enkelt att fatta.
– Det kändes som att vi var ett litet stort företag, och det kan vara en svår balansgång. Därför ville vi testa något nytt, konstaterar Lisen Bratt Fredricson.

Kvar i stallet på Grevlundagården är Peder Fredricsons tävlingshästar och de sex- och sjuåriga hästarna som börjat tävla.

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Rent konkret innebär förändringarna att antalet hästar i stallet på Grevlundagården har minskat från 35–40 till ett 20-tal.
Det är de yngsta hästarna som har fått lämna gården. Istället har de flyttats till olika utbildningsnummer. Detta för att gården inte ska ha hästar med allt för olika utbildningsnivåer.
– Tanken är att de här hästarna som placeras hos andra sedan ska komma till oss när de är sex till sju år, säger Lisen Bratt Fredricson.
För även om verksamheten har trappats ner på hemmaplan betyder det inte att antalet hästar har minskat totalt. Lisen Bratt Fredricson, som har ett väldigt bra öga för att hitta talanger, fortsätter att handla när hon ser något extra i en häst, men gärna tillsammans med någon annan.
– I slutändan handlar det om att hitta olika samverkansformer som fungerar. Rätt häst ska hamna hos rätt ryttare, och vi försöker i allmänhet att inte stressa fram våra hästar.

Lisen Bratt Fredricson köper och säljer många hästar under loppet av ett år.

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

När verksamheten växte upp på Grevlundagården, Stephanie Holmén anställdes som ryttare. Holmén red stallets yngre hästar och med tiden fick hon även chansen att rida några av de hästar som gick i högre klasser men som inte riktigt passade Peder Fredricson. Hon vann bland annat en deltävling i världscupen med Flips Litte Sparrow.

Efter tio år bestämde sig Stephanie Holmén i början av 2023 för att sluta som ryttare för att starta eget. Hon ersattes av Mathilda Bohlin som slutade efter knappt ett år för att satsa på sina egna hästar.
Det var när Bohlin slutade som paret Fredricson Bratt såg möjligheten att tänka nytt. Beslutet att minska antalet hästar på gården gjorde också att de inte längre behövde en heltidsryttare, men de behövde ändå någon som kunde tävla sex- till sjuåringarna.
Lösningen blev Stephanie Holméns syster Nicole Holmén.
– För oss kändes det som en självklar och väldigt bra lösning. Nicole hade jobbat med oss ​​ganska mycket tidigare, bland annat trampat in för Stephanie vid några tillfällen, säger Lisen Bratt Fredricson.

Lisen Bratt Fredricson har minst sagt full kalender i sin roll som entreprenör inom hästnäringen och det blir många telefonsamtal under dagen.

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Ett par gånger i veckan Nicole Holmén är nu också på Grevlundagården för att träna hästarna.
Utöver det hjälper även tidigare OS-ryttaren Peter Eriksson till att hästarna tränas för att tävla.
– Nu när Nicole har lärt känna hästarna hjälper hon till att lägga upp träningsplanen för hästarna, och vi har kommunikation om allt från foder till skoning, säger Lisen Bratt Fredricson.

Alla inblandade fick bevis på att det nya arbetssättet fungerar redan efter ett par veckor. Under de stora tävlingarna i Scandinavium vann Nicole Holmén tillsammans med Qurious den prestigefyllda sjuårsklassen.
Läs mer:
Drama när Fredricson slogs om segern med en ny häst
Malin Fransson: Kan Baryard sparkas från OS-laget som ska försvara guldet?

Lämna ett svar