Fuktigheten, att orten ligger i ett kylfläns och den kalkstensrika marken gör att det finns mycket höga naturvärden i området.
– Vi hade Apollofjärilen här fram till för några år sedan. Vi klipper gräset på en äng för att gynna fjärilarna, säger Katarina Hall, tillförordnad ordförande i Naturskyddsföreningen i Nynäshamn.
Myndigheten Bergsstaten har gett ett australiensiskt gruvbolag ett undersökningstillstånd för de sällsynta jordartsmetallerna skandium, yttrium, lantan och lantanider i ett område vid Stora Vika. Arealen är cirka 668 hektar, vilket motsvarar cirka 7 000 normala villatomter.
Tillståndet gäller från 11 januari och tre år framåt. Företaget Emo Futures Metals har även fått tillstånd på flera andra orter i Sverige.
Enligt gruvbolaget är området mycket gynnsamt när det gäller att söka efter sällsynta jordartsmetaller. Undersökningsarbetet de planerar att genomföra är att sammanställa geologiska data från området och analysera det och sedan göra mätningar och tester för att identifiera målområden för kärnborrning.
Av Länsstyrelsens och Nynäshamns kommuns synpunkter framgår att det finns höga naturvärden i området.
Länsstyrelsen skriver följande Bergsstaten:
“Inom tillämpningsområdet finns följande riksintressen; kulturmiljövård, turism och friluftsliv samt högt exploaterad kust. Vidare finns även flertalet etablerade fornlämningar och Södertöms största urkalkområde, där det finns många naturhöga värden och skyddade arter.”
Nynäshamns kommun nämner i sitt remissvar även geologiska värden i kalkbrottet, flera kulturhistoriskt intressanta platser och fornlämningar i området, till exempel har en björnhuvudyxa från stenåldern hittats strax sydost om stenbrottet.
Nynäshamns kommun vill bilda ett kommunalt naturreservat av Stora Vika kalkstensbrott och dess närmaste omgivning. Marken är idag privatägd.
Marcus Svinhufvud (M), kommunstyrelsens ordförande, menar att kommunen inte kan stoppa provborrning.
– Vi tycker att området – med mycket höga unika naturvärden – är väldigt värt att skydda, säger han.
Kommunen startade en dialog med markägarna.
– Men priset var väldigt högt, och det här var innan det pratades om prospektering. Det går inte att motivera att vi ska köpa marken. Och staten Norge kan bevilja prospektering efter metaller även i ett naturreservat, säger Marcus Svinhufvud.
Fjärilsleden, som går från landsvägen upp till det gamla kalkbrottet, har skyltar längs vägen som beskriver vad som finns här: svart bräckfjäril, bredbrättad bastardljung, ryggflaska, vit fettknopp.
– Vi har många udda insekter här, det är jättekul, säger Åsa Spång Frölund.
I området finns 48 rödlistade fjärilsarter, samt ytterligare 31 rödlistade arter. De är olika insekter, fåglar, kräftdjur, kräftdjur och kärlväxter. Bland de sällsynta är hasselripa, magnoliablommfluga och pärl- och nyponbi. Ett antal ovanliga svampar som drar nytta av den kalkrika jorden finns också i området.
Läs mer: Kanadensiskt gruvbolag: “Uran skulle vara intressant för oss”
Fakta.Stora Vika
Anledningen till att verksamheten utvecklades i Stora Vika var den stora
kalksten funnen där.
I fabrikens omedelbara närhet byggdes ett helt nytt brukssamhälle i funktionalistisk stil.
1980 lade cementfabriken ner sin verksamhet. Idag står delar av fabriken och förfaller.