Modifierad sovjetbomb plågar ukrainska soldater: ”Ett helvete” | Varlden


640@60
AB-bomber utvecklades redan under sovjettiden och är så kallade “dumbomber”, det vill säga bomber utan kontrollsystem

Foto: Privat

640@60

FAB-1500 har tillräckligt med kraft för att skapa en krater upp till 15 meter i diameter

Foto: DMITRY AZAROV / AP TT NYHETSBYRÅ

Bomben, FAB-1500, är ​​1,5 ton tung och hälften består av högexplosiva ämnen. Den avfyras från stridsflygplan på ett avstånd utanför räckvidden för många ukrainska luftvärnsförsvar och är utrustad med ett styrsystem och utplacerbara vingar som gör att den kan glida mot sitt mål.

FAB-1500 har tillräckligt med kraft för att skapa en krater upp till 15 meter i diameter, och har blivit en viktig del av den ryska offensiven i Donetsk-regionen, rapporterar CNN.

“ett helvete”

– Alla våra killar klarar inte av det. “De är mer eller mindre vana vid FAB-500 vid det här laget, men FAB-1500 är ett helvete”, sa en ukrainsk soldat i Donetsk till den amerikanska sändaren.

– Varför använder de FAB-1500? Eftersom skadorna av det är mycket allvarliga. Om du överlever riskerar du att få kontusion, fortsätter soldaten.

FAB-bomber utvecklades redan under sovjettiden och är så kallade “dumbomber”, det vill säga bomber utan kontrollsystem. FAB-1500 är en modifiering av modellen utrustad med ett kontrollsystem och glidanordning. Rekonstruktionen är dyr, men kostar inte alls lika mycket som att tillverka en missil, skriver CNN. Dessutom har Ryssland stora mängder av de höga explosiva ämnen som används i tillverkningen.

Produktion dygnet runt

I januari besökte Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu anläggningen i Moskva där FAB-1500 tillverkades. I en video från besöket, publicerad av försvarsdepartementet, sa chefen för anläggningen att de ökat produktionen med 40 procent och gått över till produktion dygnet runt, enligt CNN.

Både ukrainska och ryska källor säger till tv-bolaget att bomben inom några veckor även kan användas i Cherson i söder och Charkiv i norr.

Yuri Inhat, talesperson för det ukrainska flygvapnet, konstaterar att Ukrainas luftförsvar har blivit starkare, men fortfarande inte är tillräckligt.

– Deras (Rysslands) mål är inte bara att träffa våra frontpositioner, utan dessa glidbomber flyger också bakom våra försvarslinjer för att träffa kommandoposter, förråd, ammunition och så vidare, säger han till CNN och fortsätter:

– Om vi ​​hade ett mer långväga luftvärn skulle vi kunna slå ut jaktplanen längre från våra frontlinjer.

LÄS MER: Påven till Ukraina: Förhandla innan saker och ting blir värre
LÄS MER: USA var redo att attackera med kärnvapen i Ukraina
LÄS MER: Premie Experterna på byarna som tagits av Ryssland

Lämna ett svar