Fyra personer begärs häktade efter insats i Tyresö i torsdags


 • Fastsatt inlägg

  Fyra personer efterlyses häktade efter en operation i Tyresö i torsdags

  4 min

  Jennifer Laxén

  I dag, söndag, har åklagaren beslutat att begära fyra personer häktade efter den insats som Säkerhetspolisen i samarbete med Polismyndigheten i Tyresö i Stockholm gjorde i torsdags.

  Två personer sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terrorbrott, alternativt för deltagande i terrororganisation, grovt brott, samt grovt vapenbrott. De två andra gripna personerna begärs häktade på sannolika skäl, endast misstänkta för grova vapenbrott. (TT)

Senaste nyheterna

 • TT

  11.26

  Ökad censur när folkkongressen samlas i Peking

  Kina har intensifierat ansträngningarna att blockera internetåtkomst när National People’s Congress, landets högsta lagstiftande organ, träffas i Peking.

  Censuren i Kina är omfattande och utan ett VPN (virtuellt privat nätverk) är det svårt att komma åt allt från Google till nyhetssajter. Men i samband med veckans politiska toppmöte har Kina alltmer försökt blockera tjänster som tillåter åtkomst till förbjudna sajter, enligt VPN-leverantören Astrill, som inte fungerar som vanligt.

  – För närvarande råder ökad censur på grund av politiska möten i Kina, säger en representant för Astrill, en av de mest populära VPN-tjänsterna för utlänningar i Kina.

  Kinas inhemska medier är statskontrollerade. Censur av sociala medier är vanligt för att undertrycka negativa berättelser eller kritisk bevakning.

 • Annica Ögren

  10.05

  Rusa efter Nato-grejer

  Flaggor, stift och dekaler – lusten för Natoprylar är rekordstor, skriver TT, som intervjuat Anders Larsson som driver nätbutiken Flagstore.

  – Efterfrågan har ökat successivt sedan Sverige ansökte om medlemskap, och ännu mer de senaste veckorna när medlemskapet närmade sig, säger Anders Larsson.

  När företaget började leverera Nato-produkter 2007 var efterfrågan inte särskilt stor. I år säljer företaget tre gånger så mycket.

  Främst flaggor, men vimplar, tygmärken, skyltar, nålar och dekaler har också blivit mer populära.

 • Israel: “Sverige ignorerar terrorism”

  Israel kritiserar Sverige efter regeringens beslut i går att återuppta stödet till FN:s organ för palestinska flyktingar, UNRWA. Det rapporterar AFP.

  Enligt ett uttalande från Israels utrikesdepartement väljer Sverige “att ignorera UNRWA-anställdas inblandning i terrordåd”.

  Ministeriet uppmanade också den svenska regeringen att dra in finansieringen och “inte stödja en organisation vars led inkluderar hundratals medlemmar av terroristorganisationen Hamas”.

  Israel riktar samma kritik mot Kanada, som också nyligen meddelat att man återupptar biståndet till UNRWA.

 • Mamma med barn körde ihjäl mitt i Berlin

  En kvinna i 40-årsåldern och hennes fyraåriga dotter har blivit påkörda på en större gata i Berlin, rapporterar tyska medier. Båda omkom.

  Olyckan inträffade vid ett övergångsställe vid korsningen av Potsdamer Platz i lördags. I ett stort räddningsarbete sågs en förstörd barnvagn bakom avspärrning. Kvinnan och barnet fördes till sjukhus men avled senare av sina skador.

  Bilen framfördes av en 83-årig man, som fick lindriga skador i olyckan. Händelseförloppet utreds, men beskrivs inledningsvis som en olycka. Ytterligare en person skadades allvarligt i en följdolycka.

  Den döda kvinnan och hennes barn var turister från ett annat europeiskt land och var i sällskap med två släktingar som är i chocktillstånd och får behandling för detta.

 • Flera döda i jordskred på Sumatra

  Minst 19 personer har dött och flera saknas i jordskred på Sumatra i Indonesien. Det rapporterar flera internationella medier.

  Det var efter kraftiga regn i fredags som massor av lera, stenar och uppryckta träd ramlade nerför ett berg i provinsen West Sumatra, vilket fick en flod att svämma över.

  Flera hus har begravts i jordskredet och över 80 000 människor har tvingats fly till skyddsrum. Räddningsinsatserna har försvårats av strömavbrott och blockerade vägar.

 • BBC: Israel har byggt en väg över Gaza

  Den israeliska militären (IDF) har byggt en ny väg över norra Gaza, från öst till väst, rapporterar BBC.

  IDF säger till BBC att de vill skaffa “fotfäste för operationer” och underlätta förflyttning av soldater och utrustning.

  Området där vägen går skär av Gaza City från södra Gaza och gör det enkelt att kontrollera rörelsen mellan norr och söder.

  Khaled Elgindy från USA-baserade Middle East Institute ser vägen som en möjlig indikation på att Israel tänker stanna kvar i Gaza på obestämd tid. (TT)

 • Åt havssköldpadda – nio döda

  Åtta barn och en vuxen har dött och 78 personer har lagts in på sjukhus efter att ha ätit havssköldpadda på ön Pemba i Zanzibar utanför Östafrika.

  Djurets kött kan innehålla ett gift, som inte skadar sköldpaddan, men som kan vara dödligt för människor. Havssköldpadda ses som en delikatess men man vet att köttet kan orsaka matförgiftning.

  För tre år sedan dog sju personer på Pemba efter att ha ätit havssköldpadda.

 • Minst fem döda i israelisk attack i Libanon

  Minst fem personer dödades i en israelisk attack mot en byggnad i södra Libanon i lördags, enligt statliga libanesiska medier. Fyra av personerna ska ha tillhört samma familj.

  Den israeliska militären har inte kommenterat uppgifterna.

  Den Iranstödda islamistiska rörelsen Hizbollah och Israel har upprepade gånger skjutit mot varandra i gränsområdet mellan Israel och Libanon, sedan kriget i Gaza bröt ut i oktober förra året.

 • Biden kritiserar Netanyahu

  USA:s president Joe Biden kritiserar Israels premiärminister Benjamin Netanyahus sätt att föra kriget i Gaza.

  – Det skadar Israel mer än det hjälper, hävdar Biden i en intervju med den amerikanska tv-kanalen MSNBC.

  Samtidigt som Biden stöder Israels rätt att slå Hamas efter terrorattacken den 7 oktober, menar han att Netanyahu måste ta mer hänsyn till att livet på tusentals palestinska civila släcks i kriget.

  – Det går emot vad Israel står för. Och jag tror att det är ett stort misstag, säger Biden, som säger att det inte får finnas ytterligare 30 000 döda.

  Men Biden ger dubbla, eller motstridiga, budskap om amerikanskt stöd till Israel och eventuella så kallade röda linjer. Biden säger att en möjlig invasion av Rafah i södra Gaza skulle vara en röd linje, en invasion som USA länge har varnat Israel för. Men, säger han, han kommer aldrig att släppa sitt stöd för Israel eller stoppa USA från att leverera vapen.

 • Strejk hos Lufthansa denna vecka

  Lufthansas kabinpersonal kommer att strejka i sammanlagt två dagar på två av Tysklands största flygplatser den här veckan, meddelar fackförbundet Ufo.

  Strejken omfattar flyg som avgår från Frankfurt på tisdag och från München på onsdag. Fientligheterna börjar klockan fyra på morgonen och slutar klockan elva på kvällen båda dagarna.

  Bakgrunden är Lufthansas rekordresultat, enligt förbundsledaren Joachim Vázquez Bürger.

  – Kabinpersonalen måste få ta del av denna framgång, och deras insatser under pandemin måste belönas, säger han.

  Strejken är en av flera som har utlysts eller genomförts inom den tyska transportsektorn de senaste veckorna. Bland annat har Lufthansas markpersonal och anställda på det statligt ägda tågbolaget Deutsche Bahn periodvis strejkat.

Lämna ett svar