Saudiska oljejätte höjer utdelning – trots vinsttappbc512dc0 fcfa 4acc b612 366a7b8aea45

Det statligt ägda saudiska oljebolaget Saudi Aramco redovisade en fallande vinst förra året.

Aramco gjorde en nettovinst på 121 miljarder dollar, eller 1 250 miljarder svenska kronor, vilket är en förlust från rekordvinsten 2022 som var 161 miljarder dollar, motsvarande 1 660 miljarder kronor. Det är den högsta rapporterade siffran sedan börsintroduktionen 2019 och förmodligen den största summan som någonsin rapporterats av ett företag på börsen.

Enligt Aramco själva beror vinstförlusten på ett fall i oljepriset och ett lägre antal sålda volymer. Även mindre marginaler när det kommer till produktionskostnader får genomslag, skriver företaget.

Trots det höjer det statligt kontrollerade oljebolaget utdelningen kraftigt för fjärde kvartalet till 320 miljarder kronor, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Anledningen är en ekonomiskt hårt pressad ägare i form av den saudiska staten, där kronprins Mohammed bin Salmans kostsamma investeringar i allt från den nya staden Neom till högprofilerade fotbollsspelare kan vara en delförklaring till det oljeberoende kungariket.

Den saudiska regeringen räknar med budgetunderskott under lång tid framöver, konstaterar Bloomberg som pekar på att bolagets totala utdelning för 2023 uppgår till drygt 1 000 miljarder kronor.

Enligt Bloomberg kan den växa till 1 280 miljarder kronor för innevarande år, vilket skulle motsvara en ökning med 66 procent sedan 2021.

För Aramco innebär beskedet också att man har fått order om att sätta käppar i hjulet för sina egna investeringar, vilket förhindrar planerade produktionsökningar.

Lämna ett svar