Nio döda efter att ha ätit havssköldpadda


Den vuxne som dog var mamma till ett av barnen som också dog av matförgiftning. Labbtester visade att alla nio hade ätit havssköldpadda på tisdagen, enligt nyhetsbyrån AP. Några dagar senare dog de. En mamma som förlorade två av sina barn, sex månader respektive två år gamla, berättar hur de först började kräkas. Efter att ha åkt till sjukhuset akut dog barnen sedan, skriver Invånaren.
Tillståndet för de andra 78 som behandlas på sjukhus borde vara stabilt, säger distriktsläkaren Haji Bakari Haji till The Citizen.

Havssköldpaddan är en delikatess på skärgården, skriver Väktaren. Samtidigt är det känt att djurets kött kan innehålla gift som orsakar allvarlig matförgiftning, vilket kan leda till döden. Barn och äldre är särskilt känsliga för förgiftning. I november 2021 sju personer dog från samma sak på ön Pemba, inklusive ett treårigt barn. Dödsfall har också rapporterats i Indonesien, Madagaskar och Filippinerna.
Zanzibars myndigheter har nu skickat en katastrofhanteringsgrupp till ön Pemba, där förgiftningen inträffade. Tidigare har invånare på öarna i Tanzania uppmanats att undvika att äta havssköldpadda på grund av risken för förgiftning, enligt The Citizen.

Lämna ett svar