Hampus Hallberg om nyskrivna pjäsen “Utbrända själavårdare”


Hur fick du idén till föreställningen?
– Jag läste om en amerikansk pastor som heter Dan White Junior. Han har startat en reträtt för präster med utmattningssyndrom i USA. När jag läste den tyckte jag att den var spännande. Han berättade att det var väldigt vanligt och att det egentligen inte fanns något skyddsnät där. Jag upptäckte att det fanns ganska mycket att läsa om det, och att det också är väldigt vanligt i Sverige att präster är överrepresenterade i statistiken när det kommer till utmattning. Jag undrar vad i samhället som gör att präster brinner ut så mycket nu, för det har ökat.

Hampus Hallberg.

Foto: Julia Mard

Har du fått några reaktioner från präster?
– Ja, det har varit väldigt positiva reaktioner. I arbetet med pjäsen har jag haft intervjuer med många präster och det har varit väldigt spännande att prata med dem om deras vardag och situation. För många har det varit väldigt trevligt att få prata om det som är tröttsamt med jobbet. Det finns inte så många utlopp för att de ska prata om det, säger Hampus Hallberg och fortsätter:
– De säger väldigt olika saker, men det handlar främst om att man är otillräcklig som präst i dag. Det går inte att hjälpa alla man vill hjälpa. Om du till exempel hade gått förbi en hemlös på gatan hade du kunnat hjälpa dem, men när det är många människor varje dag kan du inte hjälpa alla.

Hur ser ditt förhållande till religion ut?
– Jag är absolut ateist. Jag är mer intresserad av det ur ett samhällsperspektiv. Min personliga relation till kyrkan och präster är att jag har varit på många begravningar i mitt liv, så det är kopplat till döden för mig.

Fakta.“Utbrända pastorer”

Är om: Prästen Martin som är på gränsen till utbrändhet medan hans privatliv kollapsar.

Kasta: Emil Brulin, Janna Granström och Hampus Hallberg.

Manus: Hampus Hallberg.

Riktning: Administrationen.

Scenografi: Ylva Norlin

Producenter: Matilda Björby och Emil Brulin, i samproduktion med Ö2 Scenkonst.

Foton/släp: Julia Mard.

“Utbrända vårdgivare” har premiär måndagen den 11 mars klockan 19, på Ö2 Scenkonst i Stockholm.

Lämna ett svar