Tiden stannade när superstjärnan simmade snabbt igen


Efter att ha vunnit två OS-guld i lagloppet i Rio 2016 blev Caeleb Dressel den mest framgångsrika manliga simmaren vid OS i Tokyo 2021.
I Tokyo vann Dressel allt han deltog i och tog tre individuella guld och två lagloppsguld.
Men pressen att prestera hade kostat. Året därpå åkte Dressel hem mitt under det pågående långlopps-VM i Budapest.
I åtta månader tränade han inte alls, och bara ett år senare bröt han tystnaden och berättade varför.
– Länge lyckades jag trycka ner saker, men tillslut kokade det över, sa 27-åringen i juni förra året.

När Caeleb Dressel passerade mållinjen efter 50 meter frisim var resultattavlan svart, och det tog ett tag innan han fick beskedet att han vunnit.

Foto: Michael Reaves/Getty

Det senaste året Dressel har sakta men säkert hittat tillbaka glädjen och då går det också snabbare i poolen.
USA har inte sina OS-kval förrän den 15-23 juni, men den här veckan har en viktig långbana arrangerats i Westmont, Illinois – en kontrollpunkt för amerikanska simmare som siktar på OS.

Där visade Dressel direkt att bra saker har hänt de senaste månaderna och vann finalen på 100 m fjäril. Hans vinnartid på 51,27 var långt från hans världsrekordtid på 49,45 från OS i Tokyo – men tiden visade ändå att han är på rätt väg.
I 50m frisimsfinalen slog han till med sin snabbaste tid sedan han tog sitt långa uppehåll.
Men det var ett lopp med oväntade inslag.
TV-bilderna visade att Dressels startkloss gick sönder när han tryckte med vänsterfoten i startögonblicket. Detta gjorde att hans undervattenssim avbröts tidigare än vanligt.
När simmarna passerade mållinjen uppstod nästa problem. Ingen visste hur loppet hade slutat. Den elektroniska tidtagningen hade av någon oförklarlig anledning slutat fungera. I fem minuter fick simmarna vänta innan arrangörerna, med hjälp av den manuella timingen, kunde meddela att Dressel vunnit med tiden 21,84.
Dressel avslutade sedan tävlingarna med en andraplats på 100 meter frisim. Det är den första tävlingen sedan han blev pappa för ett par veckor sedan.
– Det har förändrat mitt perspektiv, sa Dressel om papparollen.

Efter några tuffa år där överträning tvingade den tidigare OS- och VM-guldmedaljören Simone Manuel att ta ett uppehåll, siktar hon på att kvala in till OS.

Foto: Michael Reaves/Getty

Även Simone Manuelsom redan 2021 drabbades av överträningssyndrom har i veckans tävlingar visat att hon är på rätt väg.
Manuel, som vann VM-guld på 50 meter fritt före Sarah Sjöström 2019, vann både 100 och 200 meter fritt under tävlingarna i Westmont.

Lämna ett svar