Påvens uttalande väcker vrede i Ukraina


I en intervju på schweizisk tv som publicerades i lördags sa påven Franciskus att parterna som kämpar i Ukraina borde ha “mod” att förhandla fram en lösning som kan avsluta kriget, innan situationen förvärras.
– Jag tror att de starkaste är de som ser situationen, tänker på folket och har modet att hissa den vita flaggan och förhandla, svarade påven.

Uttalandet har uppfyllts av starka reaktioner, inte minst i Ukraina.
“Den starkaste är den som i en kamp mellan gott och ont står på den goda sidan istället för att försöka utjämna dem och kalla det för förhandlingar”, skriver Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på X.

Ärkebiskop Sviatoslav Shevchuk från den grekisk-katolska kyrkan i Ukraina säger att överlämnande inte är ett alternativ, rapporterar Sky News.
– Ukraina är sårat men obesegrat! Ukraina är utmattat, men det står upp och kommer att fortsätta att göra det. Tro mig, det skulle inte falla oss in att kapitulera, sa han när han träffade ukrainare i New York i söndags.
Under kriget har påven försökt förbli neutral till Rysslands invasion av Ukraina, i linje med Vatikanens tradition av diplomatisk neutralitet. Samtidigt orsakade han frustration i början av kriget när han avstod från att kalla Ryssland en angripare i konflikten, rapporterar New York Times. Senare har han dock varit mer högljudd i sitt stöd till Ukraina och böner för landets oskyldiga offer.
Polens utrikesminister Radek Sikorski säger att de som förkastar ett angripet lands rätt att försvara sig antyder att landet bör kapitulera.
“Vad sägs om att istället uppmana Putin att ha modet att dra tillbaka sina styrkor från Ukraina. Det skulle bli omedelbar fred utan behov av förhandlingar”, skriver han under X.

Flera samlades för påvens söndagsbön denna vecka viftade med den ukrainska flaggan.

Foto: Alberto Pizzoli/AFP

Den tyska politikern Marie-Agnes Strack-Zimmermann, ordförande i förbundsdagens försvarsutskott, är av en liknande uppfattning.
“Innan de ukrainska offren hissar den vita flaggan bör påven högt och omisskännligt uppmana de brutala ryska förövarna att ta ner deras piratflagga – symbolen för döden och Satan”, säger hon enligt Deutsche Welle.

Vatikanens talesperson Matteo Bruni har efter uttalandet förtydligat att påven använde uttrycket vit flagga eftersom det användes av reportern. Bruni sa också att påven ville se ett slut på kriget genom förhandlingar snarare än en ukrainsk kapitulation, rapporterar AP.Lämna ett svar