Fyra hundradelar kostade von Eckermann en och en halv miljon


Söndagens Grand Prix-hoppning i holländska ‘s-Hertogenbosch var årets första av fyra tävlingar i den prestigefyllda grand slam-serien där stora prispengar står på spel.
Svenske världsettan Henrik von Eckermann, som varit rankad etta i 20 månader i rad, har nu vunnit de flesta av de stora klasserna som går att vinna. Tillsammans med kung Edward har han dock aldrig vunnit en deltävling i grand slam-serien.
På söndagen var han nära efter en dramatisk omhoppning.

Henrik von Eckermann och kung Edward svarade för en välbalanserad grundrunda som de klarade av felfritt. Något de dock inte var ensamma om.
På plats fanns ett stort antal av hoppningens största stjärnor och det märktes även i resultatlistan.
Totalt nio av de 38 startande ekipagena klarade banan utan fel och gick vidare till omhoppningen i tid.
Svenska hopparen Henrik von Eckermann startade tvåa i omhoppningen. Att börja tidigt är ofta en nackdel. Ju senare ett ekipage startar, desto fler tävlande hinner se var tid kan vinnas.
Henrik von Eckermann valde därför att satsa allt på ett kort.
Tillsammans med Kung Edward han tog de snästa svängarna och de modigaste vägvalen.
Med ett felfritt åkt och en tid på 33,74 satte han press på övriga. De visste att de var tvungna att ta risker för att vinna honom.
En efter en lyckades de inte slå ned svensken från förstaplatsen. Till slut var det bara en kvar som hade en chans – hemmaryttaren Willem Greve på hästen Highway.
Vid båda mellantiderna var Greve några hundradelar efter von Eckermann, men när holländaren tog bort en galopp mellan näst sista och sista hindren blev det avgörande.
När Greve passerade mållinjen var han fyra hundradelar snabbare än von Eckermann.

För att segern fick William Greve fick drygt 3,7 miljoner kronor i prispengar. Henrik von Eckermann lämnade på intet sätt tävlingen otur. Även han fick en rejält förhöjd prischeck på drygt 2,2 miljoner.
Men ändå kostade de där fyra hundradelar honom en och en halv miljon.
Söndagens Grand Prix var kung Edwards sista tävling inför världscupfinalen som avgörs i mitten av april.

Lämna ett svar