EU och USA tar till kritiserade metoder för att få hjälp in i Gaza.


Ett fartyg i en hamn på Cypern är lastat med flera ton mat. Fartyget Open Arms är redo att gå när som helst och enligt planerna skulle det redan ha varit på väg till Gaza. Processen med olika tillstånd och inspektioner har dock försenat resan.

Den spanska hjälporganisationen Open Arms uppger för BBC att israeliska myndigheter inspekterade fartyget innehållande “200 ton enkla livsmedel, ris, mjöl och konserverad tonfisk”.

Flygleveranser har varit det enda sättet att leverera mat till norra Gaza.  USA tappade matpaket från ett flygplan i söndags.

Foto: Jim Hollander/UPI/Shutterstock

Samtidigt i Gaza förvärrade den redan extremt ansträngda humanitära situationen. Flera hjälporganisationer har slagit larm om svält och den Hamas-kontrollerade hälsomyndigheten har uppgett att 25 personer, de flesta barn, har dött av svält och uttorkning de senaste dagarna.
New York Times rapporterar att tusentals gravida kvinnor är undernärda på remsan, där hårda strider har tvingat befolkningen att fly internt flera gånger. 23-åriga Aya Saada söker för närvarande skydd på ett sjukhus i norra Gaza. Hon har varit gravid i sju månader och saknar tillgång till grönsaker och ofta rent vatten.
”Jag känner mig yr, illamående och ständigt trött. Man ska gå upp i vikt under graviditeten, men istället går jag ner i vikt”, säger hon till tidningen.
I norra Gaza, där Aya Saada söker skydd, är bristen på förnödenheter stor. Enligt BBC har de södra delarna av landremsan kunnat få några lastbilar med nödhjälp genom Egypten, men landvägarna till de norra delarna har varit praktiskt taget omöjliga att använda för att leverera nödhjälp.
Nu försöker flera aktörer hitta metoder för att få hjälp in i Gaza. USA har använt flygplan för att släppa matpaket i Gazaremsan. På söndagen tappade USA och Jordanien 11 500 måltider från ett flygplan. Flygleveranser har kritiserats för att vara otillräckliga och till och med farliga.

Ett militärfartyg från USA är på väg till Medelhavet för att börja bygga en tillfällig docka.

Foto: US Central Command/UPI/Shutterstock

Förutom bristen på landvägar för att leverera nödhjälp har Gaza ingen fungerande hamn. Därför planerar USA nu att bygga en tillfällig bro på Gazas kust. Ett amerikanskt militärfartyg var på väg mot Medelhavet på söndagen för att börja bygga.
Även detta initiativ har mött kritik. Bygget beräknas ta upp till 60 dagar. Dessutom har flera hjälporganisationer framhållit att det mest effektiva sättet att få in bistånd till Gaza är med lastbil. Läkare Utan Gränser kallar USA:s initiativ för en “distraktion” och menar att USA istället borde verka för att Israel släpper in nödhjälp via landvägar.

Skeppet Open Arms kommer att bli det första testet på om det är möjligt att få mat in i Gaza via sjövägar. EU har öppnat en sjökorridor från Cypern till Gaza och hjälporganisationen Open Arms säger sig ha byggt en brygga för att ta emot förnödenheterna, enligt BBC.
Striderna i Gaza befaras eskalera när fastemånaden ramadan börjar de närmaste dagarna. Förhandlingarna om eldupphör har inte gått sin väg och hårda strider har fortsatt i Gaza. TT rapporterar att 85 personer har dödats under det senaste dygnet enligt det Hamas-drivna hälsodepartementet. Hittills har över 31 000 människor dött i Gaza totalt.

Lämna ett svar