Terrorledarnas tidigare liv i Sverige: ”Fristad” | Sverige


640@60
Det var i torsdags som männen greps i Tyresö.

Foto: Janne Åkesson / Swepix

640@60

Polisen beslagtog ett automatvapen.

Foto: Janne Åkesson / Swepix

640@60

Två av männen är misstänkta för terrorbrott eller deltagande i en terrororganisation.

Foto: Lou Mikko

640@60

Utredningen leds av åklagare vid Nationella säkerhetsenheten.

Foto: Janne Åkesson / Swepix

Det var i torsdags som de fyra männen greps i Tyresö, söder om Stockholm. På söndagen begärdes de häktade. Två av dem är på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott alternativt deltagande i en terrororganisation. Alla fyra är också misstänkta för grova vapenbrott.

Säkerhetspolisen, Säpo, har sagt att det finns kopplingar till IS-avdelningen i Somalia, ISS. Terrorgruppen har verkat i Somalia sedan 2015. Den leds av Abdulkadir Mumin, som har en bakgrund i Sverige.

I cirka 13 år bodde han i Angered i Göteborg, vilket journalisten Magnus Sandelin avslöjade 2012.

640@60

Abdulkadir Mumin.

Foto: OKÄND

“Hade extrema åsikter”

Abdulkadir Mumin flyttade från Puntland i Somalia till Göteborg under första delen av 1990-talet. Han bodde i en lägenhet i Hjällbo tillsammans med sin fru och dotter.

Under sin tid i staden var han aktiv som en ledande religiös person i Bellevue-moskén. I en recension från 2012 skrev hufvudstadsbladet om hur Abdulkadir Mumin radikaliserades i moskén.

– Jag lyssnade på hans föreläsningar i början, men han blev mer och mer radikal. Han hade extrema åsikter och en väldigt fyrkantig världsbild som inte passar in i islam. Det kändes som om han var en tickande bomb. Det var inte känt var han skulle hamna, säger en anonym källa.

Flytten från Sverige skedde 2003. Den kom efter att Abdulkadir Mumin uppmärksammats i en SVT-dokumentär om kvinnlig könsstympning. I den sa han att han ville ha sin dotter kvinnlig könsstympning, vilket föranledde ett svar från socialtjänsten.

Några år senare dök han upp i Storbritannien och fick brittiskt medborgarskap. Han ska dock ha bränt passet när han senare flyttade tillbaka till Somalia. I sitt hemland tjänstgjorde han som religiös auktoritet inom terrorgruppen al-Shabaab, innan han och ett 20-tal anhängare bröt sig loss och svor trohet till IS 2015.

Sedan dess har Abdulkadir Mumin varit ledare för IS-avdelningen i Somalia.

FAKTA: IS I SOMALIA

Sedan oktober 2015 finns det en jihadistisk organisation som svurit trohet till IS i Somalia, Abnaa ul-Calipha eller Islamiska staten i Somalia (ISS).

Jämfört med al-Shabaab är ISS:s inflytande relativt litet och dess räckvidd begränsad. De beräknas ha runt 150-300 krigare som huvudsakligen är aktiva i Puntland i norra Somalia.

Det finns inga kända terroristincidenter i Europa kopplade till IS i Somalia.

Gruppens uttalade mål är att etablera ett islamiskt kalifat i Somalia, men andra centrala delmål är också att ta över inflytande från al-Shabaab och expandera utanför Puntland.

Organisationen har mött motstånd från SNA, den regionala armén i Puntland och framför allt från al-Shabaab. Även om de kan tyckas ha några överlappande mål, är ISS och al-Shabaab rivaler.

En av de största skillnaderna mellan organisationerna verkar vara att al-Shabaab vill behålla ett lokalt fokus, medan ISS vill tydligare koppla kampen i Somalia med internationell terrorism och global jihad.

En likhet mellan organisationerna är deras arbete med ekonomi i regionen. IS har beskrivits som ett finansiellt nav till andra IS-grenar i Afrika. al-Shabaab har samtidigt beskrivits som ännu mer sofistikerad när det gäller finansiering. Det är en relativt rik och organiserad terroristgrupp.


Källa: Centrum mot våldsbejakande extremism och Magnus Ranstorp.

Blev ledare inom al-Shabaab

Terrorgruppen som fortsätter att utgöra det primära säkerhetshotet i Somalia är al-Shabaab, enligt en rapport från Center mot våldsbejakande extremism, CVEfrån 2022. Terrorgruppen är kopplad till al-Qaida men verkar främst lokalt och regionalt.

En av dess högt uppsatta ledare är Fuad Mohamed Qalaf, även känd som Fuad Shangole. Han är somalisk-svensk medborgare och bodde i Sverige mellan 1992 och början av 2000-talet.

640@60

Fuad Shangole.

Foto: FEISAL OMAR / REUTERS X02643

Under sina tolv år i Sverige arbetade han med Rinkebymoskén i västra Stockholm. Enligt a Rapportera från norska försvarsakademien 2018 var han öppen med sin extremistiska hållning och sympati för al-Qaida.

Fuad Shangole sägs ha fokuserat på att samla in pengar och rekrytera ungdomar till det högsta rådet för islamiska domstolar och senare till al-Shabaab, som växte fram som en ungdomsgren av den förstnämnda. Han var även en aktiv föreläsare vid Bellevuemoskén i Göteborg.

2004 flyttade han tillbaka till Somalia för att leda al-Shabaabs utveckling.

– Enligt Säpo var det ett 30-tal personer som rest ner till Somalia för att ansluta sig till terrorgruppen al-Shabaab. Det var en av de första grupperna som började resa till terrorgrupper i konfliktområden, säger Magnus Ranstorp, terrorismforskare vid norska försvarshögskolan.

“Extremistiskt ekosystem”

Magnus Ranstorp konstaterar att flera toppterroristledare bodde i Sverige. Han nämner också Mohamed Moumou, som var den näst högsta ledaren för Islamiska staten i Irak, senare IS.

– De här personerna tillhör etableringen av extremistiska ekosystem som successivt har byggts upp i Sverige. De är tunga terroristaktörer som har många kontakter inom dessa kretsar. Så har de extremistiska miljöerna utvecklats.

640@60

Magnus Ranstorp, terrorismforskare vid Norska Försvarshögskolan.

Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅ

Säpo uppskattade 2017 att det fanns omkring 3 000 våldsbejakande extremister i Sverige, varav 2 000 var våldsbejakande islamistiska extremister.

– Det är lika många som alla andra nordiska länder tillsammans. Sverige har mycket större problem med dessa extremistkretsar än våra grannländer, säger Ranstorp.

Men arbetet har gått framåt. Under 2000-talet fanns en ovilja bland media och samhälle att tala om svenska terrorresor. Det sågs som främlingsfientligt, rasistiskt och islamofobt, förklarar terrorforskaren.

Men eftersom resorna till al-Qaida och senare IS ökade blev det en förändring. Idag finns en större förståelse för att man behöver arbeta med frågor om extremism, både inom de islamistiska och inom de ökande högerextrema miljöerna.

Enligt Magnus Ranstorp har Säpo ett “järngrepp” om de våldsbejakande extremisterna som finns i landet.

– Sverige är inte vakuumförpackat. Dessa grupper har transnationella filialer både i och utanför Sverige. Men i de flesta fall har Säpo och polisen väldigt bra fokus och kontroll. Vi har även mycket goda samarbeten med säkerhetspoliser i andra länder, såsom Storbritannien, Frankrike och USA.

Insatserna i Tyresö – detta har skett

Fyra personer greps på torsdagen i en insats av polisen och Säkerhetspolisen i Tyresö kommun utanför Stockholm.

Två av dem är misstänkta för förberedelse till terrorbrott, alternativt deltagande i en terrororganisation. Alla fyra är också misstänkta för grova vapenbrott.

Säkerhetspolisen, Säpo, säger att fallet är kopplat till IS i Somalia. Det är också kopplat till grov organiserad brottslighet.

En polis fångades på bild i hufvudstadsbladet med ett automatvapen från en bostad med anknytning till en av de misstänkta.

I fredags genomfördes ett nytt tillslag på Tyresö, nära de tidigare adresserna.

Utredningen leds av åklagare vid Nationella säkerhetsenheten.

LÄS MER: Fyra eftersöks häktade efter terrordåd
LÄS MER: Terrorexpert på insatsen i Tyresö: ​​Säpo fick ställa in
LÄS MER: Premie Terrororganisationerna som hotar Sverige

Se mer

Lämna ett svar