Expert: Somaliska IS inte känt för dåd i Europa


De fyra personer som tidigare i veckan greps i en Säpoled-insats i Tyresö begärdes under söndagen häktade. Samtliga är misstänkta för grova vapenbrott och två är på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terrorbrott, alternativt deltagande i en terrororganisation.
Säkerhetspolisen har kommit fram till att det finns misstänkta kopplingar till somaliska IS (ISS) i fallet. Organisationen grundades 2015 när Abdul Qadir Mumin och ett 20-tal av hans anhängare lämnade al-Shabaab och lovade Islamiska staten trohet.
Mumin bodde flera år i Sverige och var bland annat aktiv i Bellevuemoskén i Göteborg där han enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp radikaliserades. 2003 flyttade han till Storbritannien och blev brittisk medborgare.

I jämförelse med al-Shabaab har ISS ett begränsat inflytande i Somalia. År 2022 hade gruppen mellan 150 och 300 fighters, enligt Centrum mot våldsbejakande extremism.
– De har aldrig varit jättestora, men enligt amerikanska myndigheter anses de vara ett nav för finansieringen av andra IS-grupper, säger Magnus Ranstorp.
USA har tidigare riktat in sig på Mumin, som har anklagats för att ligga bakom kidnappningar av unga pojkar som genom indoktrinering och tvång blivit militanta islamister.

Magnus Ranstorp, terrorismforskare vid Norska Försvarshögskolan

Foto: Maja Karlström

ISS är främst verksamma i Puntland i norra Somalia, men har utfört dödliga handlingar i andra delar av landet. Organisationens mål är att upprätta ett islamiskt kalifat, men också att ta över al-Shabaabs inflytande på vägen dit.
I en video där gruppen uppmanar till jihad mot den somaliska regeringen hörs människor tala både somaliska, engelska, swahili och arabiska, vilket tyder på att det finns ISS-medlemmar från andra länder, enligt Center Against Violent Extremism.
Samtidigt har IS-grenen hade svårt att expandera.
– De har inte varit särskilt aktiva utanför regionen och har inte begått brott i Europa. Det finns andra grupper som har betydligt större kapacitet, framför allt IS-K, IS i Afghanistan.

Hur kopplingen ser ut mellan somaliska IS och de män som greps i Tyresö är ännu oklart. Ranstorp uppger att Säpos uttalande kan betyda flera olika saker.
– De kan ha varit nere i Somalia eller ha familjekopplingar till personer i IS. Det kan också handla om en ekonomisk koppling. Det behöver inte betyda att de har fått order om att utföra en handling.

Lämna ett svar