Erik Helmerson: Går vi med i Nato eller Nordkorea?c5a7fd41 91f4 431a b625 d0925e11544c

Vi tänkte skriva något lättsamt om Nato, efter alla allvarliga ord. Kanske något med att Sverige firar för tidigt – igen? Belgaren Bart, vars uppgift det är att hissa den svenska flaggan i Natos högkvarter i Bryssel på måndag, har ännu inte sagt sitt och kan mycket väl kräva ett personligt möte med Tobias Billström där han kan presentera sin långa lista av förhållanden på flamländska ?
Men verkligheten satte in en död hand över satir. Riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) fick en känsla och tyckte att det var dags för en hyllning till Den store ledaren.

Texten är illustrerad med en Kristersson som ser ut att antingen vara på väg att slå närmaste ryss i munnen eller lider av svår förstoppning.

“Ulf Kristersson”, skriver Kärrholm under Twitter/X och ta en hängiven konstpaus. “Först hotade han Socialdemokraterna med att göra Nato till en valfråga och tvingade den gamla Nato-motståndaren Magdalena Andersson att söka medlemskap, i linje med en tydlig opinion. Sedan vann han valet, blev statsminister och fullföljde processen. Hjälte. ”
Texten är illustrerad med en Kristersson som ser ut att antingen vara på väg att slå närmaste ryss i munnen eller lider av svår förstoppning.

Alltså: Om du var Kärrholms motståndare om du bara kunde luta dig tillbaka och låta pekoralen tala för sig själv. Men det förhållningssättet är inte acceptabelt Annika Strandhäll (S)helt given i rollen som Dumle mot Kärrholms Humle.
“Det hade inte blivit något svenskt Nato-medlemskap utan Magdalena Andersson (…) Period” svarar hon direkt. “Oavsett hur mycket du försöker blåsa upp Kristersson. Det vet du också.”
Är detta hyllningspingis bara roligt och sekundärt skamligt? Väl. Nordkoreansk ledarkult är sällan särskilt hälsosamt. Det är tråkigt att se riksdagsledamöter låta sociala medier fungera som en råsaftcentrifug där hastigheten gör att de enklaste, banala, mest populistiska orden pressas ur.
Visst kan du bättre än så här?Lämna ett svar