Misstänkta terrorbrödernas liv innan Säpo slog till | Sverige


640
Den äldre av männen, mannen i huvan på bilden, som endast är misstänkt för grovt vapenbrott, har tidigare begått brott tillsammans med ledande gängkriminella.

Foto: Polisen

I torsdags slog Säpo till mot flera bostadsadresser och en islamisk föreningslokal i Tyresö. Fyra män greps och en polis sågs komma ut från en av adresserna med ett automatvapen i famnen.

Enligt Säpo gjordes insatserna för att stoppa ett terrordåd kopplat till våldsbejakande islamism, närmare bestämt Islamiska staten i Somalia.

– Utifrån det underrättelsearbete vi bedrivit i det här fallet bedömde vi att vi behövde agera för att avbryta detta planerade brott och avvärja ett eventuellt hot, sa Fredrik Hultgren-Friberg på Säpos presstjänst.

Säpo uppgav att fallet även har kopplingar till grov organiserad brottslighet.

Bröder är misstänkta för terroristkomplotter

Alla fyra felräknade har enligt uppgift att SVT hufvudstadsbladet umgicks i samma kretsar och besökte ofta den islamiska föreningslokalen som polisen slog till i torsdags.

Under söndagen begärdes männen häktade på den högre misstanken. Samtliga är misstänkta för grova vapenbrott, som ska ha skett på okänd plats i Stockholms län den 1 mars.

Två av dem är också misstänkta för förberedelse till terrorbrott, med start den 1 december 2023. Männen, två bröder med svenskklingande namn, greps i sin frånvaro på tisdagen, två dagar före gripandet.

De konverterade enligt uppgift till islam i tonåren Kvällstidningen. Personer runt bröderna som SVT hufvudstadsbladet pratat med uppger att de blivit mer religiöst aktiva den senaste tiden.

Den yngre brodern är i 20-årsåldern. Han dömdes 2020 för ringa narkotikabrott efter att ha haft en mindre mängd cannabis i hemmet.

Vikarier på fritiden – missionärer på bussen

Under det senaste läsåret och i höst har mannen vikarierat på fritiden på en skola söder om Stockholm, erfar hufvudstadsbladet. Enligt en insider framstod han som “mjuk och vänlig”, men han stack också ut då han ibland bar kaftan på jobbet.

Vid ett tillfälle i somras ska mannen, på en buss, ha sagt till barn att “öppna sina hjärtan för Allah”. Det finns inget som tyder på att händelsen ska ha skett under arbetstid.

640

Den yngre av de terrormisstänkta bröderna har arbetat som vikarie på fritiden.

264

Den yngre av männen som endast är misstänkt för grova vapenbrott.

Foto: Polisen

hufvudstadsbladet har sökt rektorn på skolan där mannen arbetade som vikarie men inte fått svar.

Den äldre brodern är 25 år. De senaste fem åren har han dömts några gånger för narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Alla domar avser innehav och användning av cannabis. I ett fall dömdes han även för brott mot knivlagen.

Bråka med läraren

Två gånger, 2019 och 2021, har han suttit i fängelse.

I ett samtal med kriminalvården 2018 uppgav han att han hade en bra uppväxt. Han sa att han alltid hade vänner och att han lärt känna de flesta genom att spela fotboll tillsammans.

Han hade en kompis som använde cannabis, men i övrigt förekom inget brott eller missbruk i företaget eller i familjen, uppgav han.

Utredningen visar att han förekom i socialregistret när han misstänktes för misshandel av lärare. Enligt hans egna uppgifter stängdes han av från skolan efter bråket.

Sprang från syrs hem – till Marocko

De två misstänkta som enbart eftersöks häktade för grovt vapenbrott är en man i 20-årsåldern och en man i 25-årsåldern. Polisen kopplar båda till det kriminella nätverket med namnet Granängsringen efter gatan i Tyresö, enligt uppgifter till hufvudstadsbladet.

Det var från den yngre mannens adress som polisen gick ut med ett automatvapen på torsdagen.

640@60

Polisen med automatvapen.

Foto: Janne Åkesson / Swepix

640@60

Polis på plats i Tyresö vid Säpo-razzian i torsdags.

Foto: Janne Åkesson / Swepix

Av rättshandlingar framgår att han är misstänkt för att ha börjat begå brott som elvaåring. Under en period bodde han hos sin syster eftersom hans mamma inte kunde sätta gränser för honom, heter det vidare.

Som 14-åring omhändertogs han enligt ungdomsvårdslagen på grund av sin kriminalitet och sitt missbruk. Han placerades i ett Sis-hem men rymde och bodde en tid hos en släkting i Marocko.

Den 25-årige mannen har dömts för att ha begått brott med ledande gängkriminella.

Han dömdes förra året för medhjälp till utpressning efter att ha hotat att skjuta en man i benet om han inte betalade pengar. Han har flera domar bakom sig, och är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, brott mot vapenlagen och stöld.

LÄS MER: Fyra eftersöks häktade efter terrordåd
LÄS MER: Säpo slog till i Tyresö för att stoppa terrordåd
LÄS MER: Terroristledarnas tidigare liv i Sverige: “Frihet”
Säpo i Tyresö på fredagen efter torsdagens insats.

Lämna ett svar