Lufthansa-strejk stoppar svenska resenärer | Senaste nytt på hufvudstadsbladet


 • Fastsatt inlägg

  Lufthansas strejk stoppar svenska resenärer

  17 min

  TT

  Enligt Lufthansa kommer troligen 100 000 passagerare att drabbas av kabinpersonalens strejker denna vecka.

  Flygbolaget har redan ställt in 16 avgångar till och från Sverige – och det finns risk för fler.

  Fackförbundet Ufos strejkvarsel omfattar flyg från Frankfurt på tisdag och från München på onsdag. Fientligheterna börjar klockan fyra på morgonen och slutar klockan elva på kvällen båda dagarna.

  På tisdagen ställde Lufthansa in fyra ankomster från Frankfurt till Arlanda och tre till Landvetter. Till samma flygplats har fem avgångar från Arlanda och fyra från Landvetter ställts in. Läs mer här.

Senaste nyheterna

 • TT

  17.44

  Väska undersöks på Värmdö

  Polisen utreder en väska med okänt innehåll i terrängen i Gustavsberg på Värmdö utanför Stockholm, uppger polisen.

  – Kriminalteknikerna är på plats tillsammans med särskilda sökhundar. Utredningen har inletts, men jag har ännu inte fått något resultat, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

  Terrängsträckan är avspärrad av polisen.

 • En gripen efter grovt brott i Södertälje

  Polisen har gripit en person som är misstänkt för grovt brott i nordvästra Södertälje.

  Brottet skedde i en lägenhet, enligt polisen, som larmades om händelsen strax före klockan 16 på söndagseftermiddagen.

  Polisen kan inte lämna ut ytterligare information i nuläget av integritetsskäl, säger Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling till Expressen.

 • Norsk politiker avgår efter skandal

  Den norske politikern Per-Willy Amundsen slutar som ordförande i justitieutskottet i Stortinget, rapporterar NRK.

  Beskedet kommer efter att han skrivit kontroversiellt om islam och kvinnor på Facebook.

  – Jag har inte gjort något olagligt, men jag ser och har stor förståelse för att dessa uttalanden på Facebook har varit en stor belastning för partiet. Det tar jag på allvar, säger han till den norska kanalen.

  Enligt Amundsen har beslutet tagits i dialog med partistyrelsen för det högerpopulistiska Framstegspartiet.

  Amundsen har bland annat varit hård mot vad han kallar “radikala kvinnor som inte känner till insidan och utsidan av en penis”. Efter det sa han att han druckit för mycket whisky och att det är något som inte hör hemma på en politikers Facebooksida, enligt Dagbladet.

  Han skrev också att “Islam har ett helt gäng psykopater som dödar”, i en kommentar som tagits bort.

 • Protester vid invigningen av Förintelsemuseet

  Öppnandet av Nederländernas nya Förintelsemuseum i Amsterdam möttes av stora protester på söndagen, efter deltagandet av Israels president Isaac Herzog.

  Tusentals pro-palestinska demonstranter samlades nära museet och en av stadens synagogor. De skanderade mot den israeliska ockupationen av palestinska områden och krävde en omedelbar vapenvila i Gaza.

  Ledarna för demonstrationen betonade dock att de protesterade mot Herzogs närvaro, och inte mot museet och vad det står för.

  Det nya Förintelsemuseet är till minne av de över 100 000 judar som deporterades från Nederländerna och mördades i nazistiska koncentrationsläger under andra världskriget.

  Tillsammans med Herzog deltog bland annat den holländska kungen Willem-Alexander, premiärminister Mark Rutte och judiska ledare från hela världen.

 • Bilar spolades bort i Frankrike – sju saknas

  Minst sju personer saknas efter att våldsamma stormar svepte över departementen Ardèche och Gard i södra Frankrike. De flesta tros ha spolats bort i sina bilar efter att broar översvämmats.

  En familj på fyra fastnade på en bro när de försökte köra över floden Gardon i Dions, norr om Nîmes, sent på lördagskvällen. Mamman har hittats och förts till sjukhus, men pappan och de två barnen saknas fortfarande.

  Två kvinnor slog också larm från en bro i Goudargues innan samtalet avbröts. En belgisk man befaras ha sopats från en bro i Gagnières och i Saint-Martin-de-Valamas har chefen för ett vattenkraftverk varit försvunnen sedan han gick ut för att kontrollera anläggningen på lördagskvällen.

  Alla fordon som tvättats bort har hittats, men det finns fortfarande “inte ett spår” av de saknade, enligt inrikesminister Gérald Darmanin.

 • Sex skidåkare saknas i Alperna

  Sex längdskidåkare saknas i de schweiziska alperna där det råder svåra väderförhållanden. En räddningsaktion har inletts, enligt polisen.

  Sökandet började mellan skidorten Zermatt och byn Arolla, nära gränsen till Italien. Gruppen rapporterades saknad sedan de tog sig från Zermatt till området Tête Blanche, enligt polisen.

 • FN-varning: Huvudstaden är under belägring

  Haitis huvudstad Port-au-Prince är “under belägring”. Det säger Philippe Branchat, landschef för FN-organet IOM, och konstaterar att invånarna där är fråntagna möjligheten till ett drägligt liv. Beväpnade gäng kontrollerar stora delar av staden och invånare har sökt skydd från våldet i regeringsbyggnader.

  “De lever i rädsla, och varje dag, varje timme som den här situationen fortsätter, blir traumat värre”, skriver Branchat i ett uttalande.

  Våldsamma gäng försöker störta Haitis premiärminister Ariel Henry och fängelser har stormats och tusentals fångar har rymt. Polisen säger att de har slagit tillbaka flera attacker på fredagskvällen, bland annat mot presidentpalatset och polisstationer.

  Attackerna har förlamat det redan krisdrabbade Haiti i över en vecka och det karibiska samhället Caricom ska hålla ett krismöte på Jamaica på måndag. Experter säger att Haiti är på väg att implodera.

 • Jennifer Laxén

  12.02

  Fyra eftersöks häktade efter Säpos insats

  I dag, söndag, har åklagaren beslutat att begära fyra personer häktade efter den insats som Säkerhetspolisen i samarbete med Polismyndigheten i Tyresö i Stockholm gjorde i torsdags.

  Två personer sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terrorbrott, alternativt för deltagande i terrororganisation, grovt brott, samt grovt vapenbrott. De två andra gripna personerna begärs häktade på sannolika skäl, endast misstänkta för grova vapenbrott. (TT)

 • Ökad censur när folkkongressen samlas i Peking

  Kina har intensifierat ansträngningarna att blockera internetåtkomst när National People’s Congress, landets högsta lagstiftande organ, träffas i Peking.

  Censuren i Kina är omfattande och utan ett VPN (virtuellt privat nätverk) är det svårt att komma åt allt från Google till nyhetssajter. Men i samband med veckans politiska toppmöte har Kina alltmer försökt blockera tjänster som tillåter åtkomst till förbjudna sajter, enligt VPN-leverantören Astrill, som inte fungerar som vanligt.

  – För närvarande råder ökad censur på grund av politiska möten i Kina, säger en representant för Astrill, en av de mest populära VPN-tjänsterna för utlänningar i Kina.

  Kinas inhemska medier är statskontrollerade. Censur av sociala medier är vanligt för att undertrycka negativa berättelser eller kritisk bevakning.

 • Rusa efter Nato-grejer

  Flaggor, stift och dekaler – lusten för Natoprylar är rekordstor, skriver TT, som intervjuat Anders Larsson som driver nätbutiken Flagstore.

  – Efterfrågan har ökat successivt sedan Sverige ansökte om medlemskap, och ännu mer de senaste veckorna när medlemskapet närmade sig, säger Anders Larsson.

  När företaget började leverera Nato-produkter 2007 var efterfrågan inte särskilt stor. I år säljer företaget tre gånger så mycket.

  Främst flaggor, men vimplar, tygmärken, skyltar, nålar och dekaler har också blivit mer populära.

Lämna ett svar