Sweden Melodifestivalen 2024: Liamoo and Maria Sur to the Final

Det andra heatet i Melodifestivalen 2024 ägde rum i kväll. De två vinnarna var Liamoo och Maria Sur som går direkt till finalen medan Kära Sara och Fröken Snusk tävlar i ”Finalkvalet” om tre veckor.

Det andra heatet hölls på Scandinavium Arena i Göteborg. Det är 28:e gången Melodifestivalen besöker Göteborg, främst på Scandinavium.

Efter kvällens heat i Göteborg kommer showen att besöka Växjö, Eskilstuna och Karlstad innan det beger sig till Stockholm för finalen den 9 mars.

Read more:

Sweden: Liamoo and Maria Sur qualify from Melodifestivalen heat 2.

LIAMOO: “My coach was like – you remind me of a baby dragon”.

Melodifestivalen 2024.

 • 3 februari: Heat 1, Malmö
  10 februari: Heat 2, Göteborg
  17 februari: Heat 3, Växjö
  24 februari: Heat 4, Eskilstuna
  2 mars: Heat 5 + Finalkval, Karlstad
  9 mars: Melodifestivalens final, Stockholm

Alla shower leds av Carina Berg.

Formatet för Melodifestivalen 2024 är något modifierat jämfört med tidigare år:

Det finns fem heat med sex bidrag i varje. Två bidrag från varje heat går direkt till finalen, två är kvar i tävlingen och två är eliminerade.

Omedelbart efter Heat 5 kommer alla som kommer på tredje och fjärde plats från de fem heaten att tävla i en “Final Qualification”-runda.

Heaten och “Final Qualification” avgörs till 100% av allmänhetens röster, medan finalen avgörs av 50% allmänhetens röst och 50% juryröst.

Röstsystem.

I alla fem heaten i Melodifestivalen 2024 finns det två omröstningar:

Första omröstningen:

Tittarna kan rösta på alla sex deltagare via app/telefon. Bidraget med flest röster (Liamoo) kvalificerar direkt till Melodifestivalens final.

Andra omröstningsomgången:

Tittarna kan rösta på de återstående fem deltagarna via app/telefon. Rösterna från första omgången läggs till. Alla appröster är indelade i sju åldersbaserade röstgrupper, och dessutom en åttonde röstgrupp som består av telefonröster. Var och en av dessa röstgruppers röster omvandlas till poäng (12-10-8-5-3-1) för de återstående fem artisterna.

Artisten med flest poäng (Maria Sur) kvalificerar sig till finalen, medan artisterna med 2:a och 3:e flest poäng kvalificerar sig till “Final qual” (tidigare känt som “Second Chance”) i Melodifestivalen.

Sverige i Eurovision Song Contest.

Sedan 1958 har Sverige deltagit i Eurovision Song Contest 62 gånger och nått stora framgångar. Vid sidan av Irland har de rekordet för flest vinster i Eurovision:

Sverige har kvalificerat sig till den stora finalen 18 av 19 gånger sedan införandet av semifinalerna 2004, men misslyckades med att kvalificera sig 2010.

Lämna ett svar