Ryska medier: Ryssland byter ut flottans överbefälhavare


Amiral Nikolai Yevmenov har varit överbefälhavare för den ryska flottan sedan 2019. Enligt information till ryska nyhetssajter Fontanka och Izvestia blir den nye överbefälhavaren amiral Aleksandr Mojseyev. När Fontanka bad marinens presstjänst att kommentera uppgifterna hänvisade man istället till det ryska försvarsministeriet, som inte kommenterade uppgifterna.
Reuters, som rapporterade mediadetaljerna, har inte kunnat verifiera det påstådda utbytet. På det ryska försvarsministeriet hemsida Nikolay Jevmenov anges fortfarande som överbefälhavare för flottan.

Amiral Aleksandr Mojseyev har varit överbefälhavare för Rysslands norra flotta.

Foto: Lev Fedoseyev/TASS

Om informationen om klappningen sant, förändringen kommer efter flera stora förluster för Rysslands Svartahavsflotta under de senaste månadernas krig med Ukraina.
Denna vecka totalförstörde ukrainska maritima drönare en patrullbåt som var involverad i Rysslands försök att blockera ukrainsk handel över Svarta havet. I februari sänktes ett 100 meter långt landstigningsfartyg, vilket Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kallade en “seger” för den ukrainska militären.

Ukraina har också hävdat att landet har lyckats göra drygt en tredjedel av de ryska örlogsfartygen inoperable, rapporterar CNN. Det betyder 24 fartyg och en ubåt.
De ryska förlusterna i Svarta havet har fått kritik från krigsvänliga ryska militärbloggare. Enligt a Sammanfattning av Institutet for the Study of War efter att patrullbåten sänktes denna vecka, anklagade flera militära bloggare befälhavarna för att vägra lära sig av sina misstag.

Lämna ett svar