Nathan Shachar: En hamn för nödhjälp i Gaza ändrar spelplanen mellan Biden och Netanyahu


USA:s aktiva engagemang på området innebär också att presidentens stormiga relation med premiärminister Benjamin Netanyahu kommer att fortsätta på andra villkor än tidigare. Varken Israels eller Egyptens ledarskap välkomnar USA:s initiativ – som minskar deras kontroll över biståndstrafiken.

Men inget av länderna våga göra några invändningar. När de amerikanska hjälpsändningarna börjar på allvar kommer USA att behöva och kräva samarbete med fredliga palestinier på land, som inte tillhör eller kontrolleras av Hamas. Med andra ord: det Netanyahu till varje pris vill undvika kommer att vara ett pressande USA-intresse, nämligen en ny politisk och administrativ vardag i Gaza efter Hamas.

Det Netanyahu till varje pris vill undvika kommer att vara ett pressande USA-intresse, nämligen en ny politisk och administrativ vardag i Gaza efter Hamas.

USA:s initiativ är inte utan risk. Förra gången en president frestades att ingripa med trupper under en israelisk-arabisk kris slutade det i fasa. 1983, i samband med Israels reträtt från Beirut, skickade USA och Frankrike marinsoldater för att upprätthålla ordningen.
Över 230 amerikanska och 58 franska soldater dödades i två massiva lastbilsbomber den 23 oktober 1983 – den internationella debuten för det iranska revolutionsgardet. Det är traumat efter detta som ligger bakom Bidens löfte nu att inga amerikaner ska sätta sin fot i Gaza. Desto större behov av partners i land.

Humanitärt bistånd släpps in i Gaza på söndag, i ett försök att lindra det enorma behovet av nödhjälp.

Foto: Menahem Kahana/AFP

Ingen amerikansk president har haft en lika intensiv känslomässig relation med den judiska staten som Biden. Å ena sidan älskar han Israel och har under många år i senaten gjort allt han kunnat för Israel – både ekonomiskt och militärt. Å andra sidan har han under sina år som vicepresident (2009-2017) och president behandlat Israel i Benjamin Netanyahus skepnad, en person han minst sagt misstror.

Ingen historisk vänskap och inga personliga band hindrar Netanyahu om han kan vinna något genom att såra eller förråda USA – det är den uppfattning Biden bildade om “Bibi”.

Ingen historisk vänskap och inga personliga band hindrar Netanyahu om han kan vinna något genom att såra eller förråda USA – det är den uppfattning Biden bildade om “Bibi”.

Under hans första besök som vicepresident i Jerusalem 2010, lärde Biden en läxa han inte snart skulle glömma. President Barack Obama hade beslutat att återuppliva den döda fredsprocessen och skickade Biden till regionen för detta ändamål.
Netanyahu, då som nu, såg det som sin livsuppgift att förhindra förhandlingar. För att hälla kallt vatten på Obamas planer valde Netanyahu, mitt under Bidens besök, att högljutt utropa en ny judisk förort i det ockuperade östra Jerusalem. Biden tog detta som en personlig kränkning och har sedan dess inte gjort någon hemlighet av sin skepsis mot Netanyahu.
När Biden valdes till president i november 2020 var det en kalldusch för Netanyahu, som har blivit ordentligt bortskämd under Donald Trumps år vid makten: USA flyttade sin ambassad till Jerusalem, erkände Israels annektering av Golanhöjderna och gav klartecken för annekteringen av en stor del av Västbanken. Annekteringen avvisades dock efter ett ultimatum från Arabemiraten.

När Netanyahu återvände som premiärminister i december 2023 efter ett års uppehåll försämrades relationerna med Biden dramatiskt.

När Netanyahu återvände som premiärminister i december 2023 efter ett års uppehåll försämrades relationerna med Biden dramatiskt. När Netanyahu lanserade sitt program för politisk kontroll av rättsväsendet ställde sig Biden tydligt och öppet på den israeliska oppositionen och proteströrelsens sida.
Han vägrade, tvärtemot all tradition, att bjuda in Netanyahu till Washington – en vägran som han står fast vid.

Foto: Habboub Ramez/ABACA/Shutterstock

Joe Biden identifierar sig själv med Israels krigsmål, att sätta stopp för Hamasregimen i Gaza. Men de senaste veckorna har han gjort klart för Netanyahu att en stormning av Rafah, Hamas sista fäste, måste ske på hans villkor, alltså efter att civila i och runt Rafah har evakuerats.
Netanyahu, som så ofta trotsade Biden tidigare, har förstått att presidentens tålamod håller på att ta slut och han väntar med operationen i Rafah tills USA nickar dess godkännande.

Lämna ett svar