Catia Hultquist: SVT:s psykopattest kan bli en hit


“Neuroticism – du har definitivt mest neuroticism!”
Jag måste erkänna att jag bad min son att gissa vilken egenskap han trodde att jag hade mest av i mitt personlighetstest. Efter att ha sett David Lagercrantz ge neuroticismen en charmig touch i SVT:s personlighetsprogram känner jag mig inte sårad. Man vill bara vara neurotisk tillsammans med den älskvärda författaren i hans Östermalmslägenhet.

Psykiater Anders Hansens programserie “Din personlighet” har bara börjat sändas och redan har fansen och bekanta gjort SVT:s eget personlighetstest i den mystiska Duo-appen. Ett par personer anser testet för privat att dela med staten. Efter att ha ägnat sig åt biohacking, träning och andra kroppsliga intressen är det nu dags att reflektera över vår personlighet. De första avsnitten fokuserar på de fem viktigaste personlighetsdragen: öppenhet, neuroticism, samvetsgrannhet, behaglighet och extraversion. Hansen ger oss ett enkelt tanketexperiment för att placera oss på skalan mellan extrovert och introvert: “Tänk dig att det är 23.00 på en fest med dina vänner. Vill du stanna kvar ute eller åka hem? Om du vill stanna är du extrovert, om du vill åka hem är du introvert.”
Testet får mig att känna mig lite gammal.
“Du kan vara lycklig om du överhuvudtaget går ut”, som en kollega bittert uttrycker det under lunchen.

Författaren David Lagercrantz berättar om sin neurotiska personlighet i


I programmet testar Hansen sin egen personlighet och delar med sig av lite information i varje avsnitt. Det är så pass intressant och charmigt att det påminner om en svensk “Sex and the City”. Jag önskar nästan att Sverker Olofssons vasshet skulle dyka upp.
Tyvärr följdes inte det mest intressanta avsnittet om psykopati och narcissism med ett test i Duo-appen. Vi får dock ett konkret tips på hur man snabbt testar om någon är psykopat: att sticka hål på en ballong nära deras huvud och se deras reaktion. Psykopater tenderar att knappt reagera i en sådan situation.

Det enda jag tänker på är hur många som nu kommer att testa sina partners eller chefer med det ballongknepet för att avslöja en psykopat. När Hansen testades, reagerade han som förväntat för en icke-psykopatisk person: han slöt ögonen och skyddade sig när ballongen poppade. Trots att Hansen gjorde ett skriftligt psykopattest i programmet, visade resultaten att han ligger lågt på psykopatskalan. Dock nämndes inget om ett narcissisttest.
Läs fler krönikor och texter av Catia Hultquist

Lämna ett svar