Lag Isabella Wranå ska ta Sverige tillbaka till EM-pallen


På curling-EM i Östersund förra året bröt en av svensk idrotts längsta medaljserier. 47 år i rad, ända sedan EM började spelas, hade ett svenskt lag tagit medalj.

När svensk curling jagar revansch ett år senare saknas ett av sportens dominerande damlag de senaste åren. Team Anna Hasselborg debuterade i ett stort sammanhang vid EM 2016 och har vunnit både EM, VM och OS-guld under 14 stora mästerskap.

Men i kvalmatchen inför årets EM blev det stopp. Därför blir det klubbkamraterna från Sundbybergs CK, Lag Isabella Wranå, som tillsammans med herrlaget under ledning av Niklas Edin ser till att den svenska frånvaron från prispallen bara blir ett år.

Nya förbundskaptenen Fredrik Lindberg tror att Team Wranå mycket väl kan ta medalj i sin EM-debut eftersom de har utmanat Team Hasselborg i flera år.

– När man har ett lag som är bäst i världen som man vill slå vet man hur bra man måste vara. Så jag tycker att det är väldigt bra att vi har två så duktiga damlag och att de kommer fortsätta utmana och sporra varandra, säger Lindberg som inte vill kalla det ett maktskifte.

– Hasselborg har slagit Wranå på touren, men Wranå vann kvalet. Det ska bli intressant att se vem som tar stafettpinnen, säger han.

De regerande OS-guldmedaljörerna i Team Edin representerar Sverige på herrsidan.

Foto: Andreas Hillergren/TT

På herrsidan konkurrensen är inte alls densamma och Lag Edin har inga utmanare om platserna i mästerskapen. De regerande OS-guldmedaljörerna har tillkännagett ett försök att försvara sin OS-titel i Italien 2026 och är bland favoriterna i Aberdeen. Edin nådde nyligen finalen i grand slam-turneringen Kyoto National, där de föll mot Lag Joël Retornaz från Italien, en annan favorit till EM-guldet.

Lindberg, tidigare tränare för Team Edin, säger att målet är en medalj för både damer och herrar, men påpekar samtidigt att konkurrensen har blivit hårdare i Europa.

– Vid senaste grand slam var 13 av 16 slutspelslag inte från Kanada. Det är kul att sporten växer, men det gör det också svårare för oss att leva upp till förväntningarna och de fina resultat vi har haft historiskt, säger Lindberg.

Både de svenska damerna och herrarna inleder EM med matcher mot Tjeckien på lördag.

Anna Hasselborg ska spela mixdubbel med Oskar Eriksson som tog OS-brons med Almida de Val.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

I OS i Peking förra året tog Sverige tre medaljer av tre möjliga. Herrarnas guld och dambrons föregicks av en tredjeplats för Almida de Val och Oskar Eriksson i mixeddubbel. Den här säsongen splittrades paret. de Val spelar tillsammans med Daniel Magnusson och Eriksson bildar par med Anna Hasselborg.

Enligt Lindberg är fler par med i kampen om en VM-plats nästa år. Till den internationella mixeddubbeltävlingen i Göteborg 28–30 december är Niklas Edin anmäld som par med Agnes Knochenhauer och Isabella Wranå spelar med storebror Rasmus Wranå, som liksom Oskar Eriksson ingår i Team Edin.

Lämna ett svar