I maj dog en 41-årig trebarnsmamma efter att ha opererat bort sin livmoder på en av Stockholms största privata gynekologiska mottagningar, Cevita care, som ligger i en källare på S:t Görans sjukhusområde.
DN:s granskning visar att fler kvinnor har varit nära att dö efter operation där. Trots larm till patientnämnden sedan flera år har Region Stockholm inte agerat. Först nu görs en utredning av kliniken.
Hemma med 52-åringar Åsa Rosén i Åkersberga, adventsstjärnan står kvar på en pall i köket. När andra började inreda blev hon inlagd för ytterligare en operation.
Det ligger en besvärlig stomipåse på magen. Hon har haft det sedan sommaren 2023, då hon tvingades söka akut vård efter en livmoderoperation på Cevita care.
Trots smärta och illamående skickades hon hem. När symtomen förvärrades fick hon komma in för en uppföljning.
– Jag minns hur jag ställde mig upp på Roslagsbanan och kände på varenda skruv som vi åkte över. Jag hade fruktansvärt ont, säger hon.
Men på Cevita-vården uteslöt läkaren bara tarmbesvär och bad henne vänta. När hon beskrev den eskalerande smärtan fick hon höra att hon var ett undantag.
Till sist tog Åsa Rosén själv initiativ till att söka akutvård. Då upptäcktes skador på slidväggen och tarmen. Området var så infekterat att en bit av tarmen måste avlägsnas kirurgiskt.
Hennes fall finns registrerad hos patientnämnden och ingår därmed i den utredning som regionen gör av Cevita-vården. Men en stor del av kvinnorna som har kontaktat DN angående granskningen har inte gjort en anmälan, varken till patientnämnden eller till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
De ger nya enhälliga vittnesmål om bristande eftervård och att de skickats hem för snabbt och i för dåligt skick.
Sofia Falk, 47 år från Stockholm, drabbades av en livshotande infektion efter en livmoderoperation i december 2020. Hon berättar att hennes hjärta sjönk ner i halsen när hon läste DN:s artikel om Cevita Care.
– Jag kände igen mig i beskrivningarna av vård på löpande band och hur symtom inte tas på allvar. Jag själv gjorde ingen anmälan. Jag trodde att jag hade otur.
En 34-årig kvinna som vill vara anonym kommer från Västra Götaland, som sedan länge skickat patienter till Cevita-vården. Hon sökte vård 2023 för förlossningsskador och skickades snabbt hem efter operationen. I bilen på väg söderut blödde hon så mycket att hon fick ringa ambulans. Hon har inte anmält händelsen.
Fakta.Cevita care, Considra och Cevita-gruppen
Vårdföretagen Cevita care och Considra ingår i Cevita-gruppen som är Sveriges största vårdgivare inom gynekologi. Bolaget tillhandahåller även annan vård.
Förra året toppade Cevita care och sedan Considra listan över utbetalningar inom Region Stockholms vårdval gynekologi. Företagen tar även emot patienter från andra regioner.
Kirurgmottagningen på S:t Görans sjukhusområde heter även Gyn Stockholm. Verksamheten startades för mer än 20 år sedan av läkarna Folke Flam och Steffan Lundberg.
Källa: Vårdförvaltningen i Region Stockholm, Cevita omsorg
Ännu en röd tråd i vittnesmålen finns obehagligt bemötande, dåligt städade lokaler och alltför positiva journalanteckningar.
– Jag gick därifrån dubbelt så dubblad. I journalen står det att jag var bra smärtlindrad och hade mindre än en trea i smärta på en tioskala. Det stämmer inte alls, säger Malin Freidle, 38 år från Stockholm.
Hon var på Cevita-vården 2019 för att ta bort en cysta. Hon har inte heller gjort någon anmälan.
Region Stockholms egen utredning är inte komplett men visar på brister i eftervård och behandling på Cevita care, säger Eva Bring, avdelningschef för specialiserad vård på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
Trots det anser regionen att det i dagsläget inte finns anledning att säga upp avtalet med kliniken.
– Vårdgivaren har presenterat en rad förbättringsåtgärder som vi kommer att följa upp. Vi fortsätter också med en journalgranskning, säger Eva Bring.
Cevita care lovar bland annat nya rutiner och ett nytt ledarskap som ska förbättra både patientsäkerhet och vårdhygien.
Cevita Group CEO Håkan Baehrendtz ställer inte upp på någon intervju men skriver i ett mejl till DN att alla klagomål som dyker upp tas på största allvar. Under en period har större verksamheter pausats på Cevita care för att medarbetarna ska få tid för utvecklingsarbete.
“Vi kommer att fokusera på säkerhets- och behandlingsfrågor ännu mer i framtiden och arbeta för att återvinna förtroendet hos de patienter som inte haft en positiv upplevelse av sitt besök”, skriver han.
Sedan 1 september i år görs inte längre livmoderoperationer som en del av vårdvalet.
För Åsa Rosén blir det ännu en jul med stomipåsen på magen – som räddade hennes liv. När skadorna upptäcktes ringde läkaren från Cevita-vården och bad om ursäkt, säger hon.
– Jag sa att han borde ändra sina rutiner så att fler kvinnor inte skulle drabbas. Då fick jag höra att nej, han var så erfaren att det skulle han inte göra. Jag brukar aldrig lägga på folk, men den gången gjorde jag det.
Fakta.Fler vittnesmål
52-årig antikvarie, Stockholm. Opererades för förlossningsskador 2018. ”Allt kom tillbaka när jag läste artikeln. Det var smutsigt på toaletterna, stressigt och okänsligt bemötande i en del av vården där kvinnor redan är i underläge.” Har inte anmält.
Lena Swahn, 77 år, Göteborg. Opererades två gånger under pandemin. Hade flera komplikationer. “Under natten kände jag inte att jag blev övervakad. Jag kände mig väldigt utanför.” Har inte anmält.
52-årig lärare, Stockholm. Livmoderoperation med kraftiga blödningar 2022. På natten hade hon ont, grät och bad om hjälp men ignorerades av personalen. “Det var hemskt.” När hon senare sökte akut upptäcktes ett hål i urinblåsan.
45-årig handläggare, Stockholm. Opererade bort livmodern 2023. Blev snabbt hemskickad och mådde redan dåligt i bilen. Söker akut vård samma dag. Då upptäcktes en inre blödning. “Kliniken känns som ett körtråg även om de gör stora ingrepp.” Har inte anmält.
Anna Arsjö, 51, Stockholm. Hysterektomi med buksnitt 2019. Såret tejpades ihop, öppnades och läktes fel trots uppföljningsbesök på kliniken. “Saker kan gå fel, men respektlösheten när något gör det är oacceptabel. Du känner dig både ensam och förminskad.” När hon uttryckte kritik vid ett uppföljningsbesök bad läkaren henne att lämna kliniken Har anmälts till Patientnämnden och Ivo.
48-årig jurist, Stockholm. Söker vård 2020 för tunga myom. Berättade att hon behövde ta bort sin livmoder. — Läkaren sa att bara en galning utomlands skulle göra operationen på ett annat sätt. En annan bedömning gjordes senare på ett sjukhus i Stockholm. Myomet togs bort kirurgiskt och hon fick behålla sin livmoder. Har inte anmält.
57-årig lärare, Stockholm. Tog bort livmoder och äggstockar 2019. Mådde dåligt efter operationen men fick ändå lämna kliniken hängandes i sin man. “Innan han gick hem kollade läkaren om det fanns inre blödningar genom att knacka på magen och lyssna.” När hon senare sökte akut fick hon en blödning. Vid en senare uppföljning på Cevita-vården lämnades hon ensam på läkarrummet för att svara i telefon när labbet ringde. “Läkaren var så fullbokad att han fick åka och operera”. Hon fick själv ta emot beskedet från labbet som visade att hon hade cancer i livmodern. — Det var helt vansinnigt. Har inte anmält.
50-årig kommunikationschef, Stockholm. Opererades i november 2024. Vaknade från narkos under ett litet men smärtsamt ingrepp och fick höra “vi är snart klara”. “I journalen ser allt bara bra ut. Det är anmärkningsvärt. Jag reagerade också på bristen på patientsekretess i trånga lokaler”. Anmäld till Patientnämnden.
71-årig kvinna, Stockholm. Livmoder- och inkontinensoperation 2023. ”Allt var bråttom. Ingen medicinsk övervakning innan jag åkte hem.” Söker akut vård på grund av irritabel tarm. Då upptäcktes att tarmen hade fastnat i ett nät som användes under operationen. Har inte anmält.
52-årig säljare, Stockholm. Fick en livshotande infektion och svår sepsis efter en inkontinensoperation 2013. “Hela kliniken känns som ett löpande band”.
Har inte anmält.
55-årig barnmorska från Stockholm. Opererades för förlossningsskador 2016. Reagerade på bristande eftervård. “Efter operationen mådde jag dåligt men fick ingen hjälp. En otrevlig undersköterska pekade på en toalett där jag fick springa runt fräsch från operation och kräkas”. Fick en infektion efteråt.
Har inte anmält.
52-årig försäljningschef, Stockholm. Stor operation av livmoder och äggstock 2014. Blev inte bättre hemma. Kom tillbaka till kliniken på en fredag och fick dropp men ingen undersökning. “Det kändes som att de såg mig som ett problem.” Under helgen sprack operationssåret och vätska sipprade ut. Sökte akut. Då upptäcktes en allvarlig infektion. Har inte anmält.
Läs mer:
Kvinnor nära döden efter operationer på privat klinik