Här gäller den svenska modellen – även för Tesla – hufvudstadsbladet


Det här är ett debattinlägg.Författarna är ansvariga för åsikterna.

1931 tågade strejkande arbetare mot en fabrik i Ådalen. De protesterade mot att arbetsgivarna hade anlitat strejkbrytare från en privat arbetsförmedling som heter “Svenska Arbetsgivareföreningens Arbetsförmedling” (SAAF). SAAF fick i uppdrag att rekrytera och transportera strejkbrytare till pågående konflikter. Denna åtgärd riskerade alltså att göra strejken verkningslös och förlänga den.

10133466 fdc9 4b9a 917b 754d9a12bd0d10133466 fdc9 4b9a 917b 754d9a12bd0d

Transportfacket är i strejk mot Tesla och Elon Musk (till vänster). “Under den pågående konflikten mellan IF Metall och biltillverkaren Tesla där facket försöker teckna ett avtal svarar Tesla med att ta in strejkbrytare”, skriver Kim Söderström, ordförande, Byggnads GävleDala.

Bild: TT

Militären kallades in och under befäl av en polis sköts fem arbetare ihjäl. Efter denna vidriga händelse rådde det länge en bred parlamentarisk konsensus om att militären inte skulle ingripa i civila demonstrationer. Den 1 juli 1933 trädde också en ny lag i kraft som innebar att arbetsförmedlingen blev en statlig angelägenhet och att endast den offentliga arbetsförmedlingen fick tillhandahålla arbete. Syftet med lagen var att förhindra att arbetsgivare använder strejkbrytare för att istället få till en fredlig lösning av konflikter på arbetsmarknaden.

Annons

Annons

Vad ser vi nu hända i Sverige?

1. Fler och fler politiska partier skriker och försöker vara tuffast i debatten. De vill att militären ska ingripa i civila demonstrationer. Visst ska ordning råda, men det är en polisfråga och de ska ha resurser och befogenheter att både lugna situationer och lagföra brottsliga handlingar.

2. Ända sedan regeringen Bildt återinförde privata arbetsförmedlingar 1993 ser vi hur bemanningsföretag poppar upp som käppar i backen. Inom byggbranschen kallas inte vikarier med tjusiga titlar som konsulter eller stafettläkare. De är byggnadsarbetare som gått från fast anställning på entreprenadföretag till en bedrövlig arbetssituation. Många gånger livegna.

Detta är ett fenomen som oftast drabbar våra utländska kamrater från de forna öststaterna. Vi ser ett tydligt mönster. Byggföretag använder bemanning för att pressa tillbaka villkor och löner. De största företagen i Sverige har tappat entreprenörsandan och vinner anbud genom att anställa billig arbetskraft.

3. Under den pågående konflikten mellan IF Metall och biltillverkaren Tesla, där facket försöker teckna ett avtal, svarar Tesla med att ta in strejkbrytare. Vid andra tillfällen har vi sett att arbetsgivare tagit in nyliberala studenter och Timbro-supportrar som naturligtvis hatar fack och kollektivavtal. Dessa aningslösa individer som “lata” strejkbrytare är naiva och när de väl har torkat upp bakom öronen och kommit ut på arbetsmarknaden har de sällan haft några åsikter om vilka förmåner kollektivavtalen ger.

Annons

Annons

Historien upprepar sig.

För 120 år sedan var Sverige ett av Europas fattigaste länder. Arbetarrörelsen organiserade sig fackligt och politiskt. Genom kollektiva förhandlingar och löneökningar var företagen tvungna att vara smartare än sina konkurrenter för att överleva. De kunde inte längre konkurrera med lägre priser på varuarbetet. Detta gjorde Sverige till världens mest jämställda land.

Även om det går åt andra hållet idag har vi turen att födas här, med ett hyfsat skyddsnät och välfärdssystem. Allt detta har inte kommit av sig självt. Tidigare generationer har offrat mycket för att vi ska ha det vi har.

Här gäller den svenska modellen! Om det inte passar Tesla är det gratis att lämna landet!

472d541d a504 4b0c 9db6 e4fa110c0c26472d541d a504 4b0c 9db6 e4fa110c0c26

Kim Söderström.

Bild: Terese Perman, Byggnads

Kim Söderström, ordförande, Byggnads GävleDala

Lämna ett svar