Utredning om branden på Börsen klar


  • Utredningen av branden på Börsen avslutad

    Köpenhamnspolisen har avslutat utredningen av branden som inträffade på Börsen i mitten av april, rapporterar Ritzau.

    På X skriver Köpenhamnspolisen:

    “Det är dock för tidigt att dra några slutsatser om brandorsaken då vi fortfarande väntar på en ytterligare brandteknisk undersökning”.

Senaste nyheterna

  • Tågstopp söder om Göteborg

    Det är stopp i tågtrafiken mellan Mölndal och Kungsbacka söder om Göteborg, efter en olycka. Hållplatsen påverkar lokaltrafiken men även SJ och Öresundståget till Malmö, enligt Trafikverkets presstjänst.

    Ersättningsbussar har satts in på sträckan.

    Hållplatsen beräknas vara fixad tidigast 10.30, men resenärer till och från Skåne kan drabbas av förseningar fram till lunch, enligt Skånetrafikens presstjänst.

  • Brå: Dödligt gängvåld har ökat i 20 år

    Det dödliga våldet mot kvinnor i nära relation är betydligt lägre i Sverige jämfört med Europa som helhet. Dödligt gängvåld mot unga män är fortfarande betydligt högre här, enligt en ny rapport.

    Det är Brottsförebyggande rådet (Brå) som sedan 1990 har utrett utvecklingen, omfattningen och karaktären av det dödliga våldet i Sverige.

    Sett till befolkningen dödas hälften så många kvinnor (2,9 dödsfall per miljon invånare) i våld inom familjen, inklusive partnervåld, i Sverige jämfört med Europa som helhet (6).

    När det gäller det dödliga våldet mot unga män, främst kopplat till gängkriminalitet, är situationen den omvända. I den senare kategorin har det dödliga våldet nu ökat i 20 år, enligt Brå.

    Enligt Brå är de tre dominerande kategorierna kriminella miljöer, inom familjen bland annat våld i nära relationer och dödligt våld i samband med tvister och spontana slagsmål. Enligt Brå står dödligt våld inom familjen och våld i nära relationer för runt en fjärdedel av det dödliga våldet.

  • Flytpiren vid Gazas kust färdigställd

    Enligt nyhetsbyrån AP har den amerikanska militären färdigställt den flytande piren vid Medelhavskusten som ska kunna förse Gaza med förnödenheter sjövägen.

    Beskedet kommer två månader efter att president Joe Biden beordrade etableringen av piren, som ska kunna ta emot båtlaster, helst från Cypern.

  • FN: Sudan fast i våldsamt inferno

    Befolkningen i det krigshärjade Sudan är “fångad i ett inferno av brutalt våld”, varnade Clementine Nkweta-Salami, FN:s humanitära samordnare i landet, vid en presskonferens på onsdagen.

    – Hungersnöden närmar sig. Sjukdomar närmar sig. Striderna närmar sig och det finns inget slut i sikte, säger hon.

    Striderna är resultatet av en maktkamp mellan general Abd al-Fattah al-Burhan och hans tidigare ställföreträdare Mohamed Hamdan Dagalo, ledare för Rapid Support Forces (RSF) milis. Båda har anklagats för krigsförbrytelser.

    Sedan kriget bröt ut i april förra året har tusentals människor dödats, runt åtta miljoner har tvingats fly. Den humanitära situationen beskrivs som ohållbar med stor brist på mat, vatten och sjukvård.

    FN har de senaste dagarna uttryckt växande oro efter rapporter om hårda strider i tätbefolkade områden i samband med att RSF försökte ta kontroll över staden Al-Fashir i västra Darfur.

  • Adam Sandler gör om “Happy Gilmore”

    Adam Sandler gör en uppföljare till komedin “Happy Gilmore” från 1996. Filmen kommer att sändas på Netflix, skriver streamingjätten på X, tidigare Twitter, men när är inte känt.

    “Happy Gilmore” handlar om en hockeyspelare som byter ut rinken mot golfbanan. Filmen regisserades av Dennis Dugan och spelade Sandler som motvillig golfspelare Happy Gilmore. (TT)

  • USA stöder inte attacker utanför Ukraina

    USA:s utrikesminister avslutade sitt besök i Kiev med att försäkra att USA fortfarande är engagerat i att hjälpa Ukraina att vinna kriget mot Ryssland. Men han tillade att attacker mot ryskt territorium inte uppmuntras.

    “Ukraina måste fatta besluten själv, men vi stöder inte attacker utanför landets gränser. Vi kommer att fortsätta att stödja Ukraina med den utrustning som behövs för att vinna”, sa Blinken, enligt rapporten CNN. Blinken har tidigare meddelat att USA förbereder sig för att skicka militärt bistånd till Ukraina för ytterligare två miljarder dollar.

  • En greps efter skjutningen i Salem

    En person har gripits misstänkt för mordförsök efter skottlossningen i Salem i onsdags, skriver polisen på sin hemsida.

    Personen greps i natt.

    Det var vid 20.30-tiden som polisen fick larm om en skottlossning i Salem, söder om Stockholm.

    En person hittades skjuten på platsen. Han fördes till sjukhus med allvarliga skador.

  • Finland på väg att ändra reglerna om värnplikt

    Finland överväger att ändra sina värnpliktsregler så att reservister kan hjälpa till att patrullera gränsen till Ryssland. Om det plötsligt skulle bli ett större flöde av migranter, rapporterar Reuters.

    De nya reglerna, som ska tas upp till omröstning i riksdagen, skulle innebära att de som tidigare gjort sin värnplikt hos gränsstyrkorna kan kallas in under särskilda omständigheter. Finland stängde sin gräns mot Ryssland i november 2023 efter att Ryssland orkestrerat en stor tillströmning av migranter för att sätta press på regeringen i Helsingfors.

  • Ryssland rasar mot förslaget till minne av folkmord

    Initiativet att upprätta en internationell minnesdag för att fira folkmordet i Srebrenica av FN utgör ett hot mot stabiliteten i området där det ägde rum, hävdar Ryssland.

    – Vi ser den här provocerande texten som ett hot mot fred och säkerhet i landet (Bosnien) och i regionen som helhet, sa den ryske FN-ambassadören Vasilij Nebenzia till FN:s säkerhetsråd på onsdagen.

    Nebenzia anklagade västländerna bakom resolutionen, som ska behandlas i generalförsamlingen och inte i säkerhetsrådet där Ryssland har vetorätt, för att “öppna gamla sår från inbördeskriget” i onödan.

    I Srebrenica mördades i juli 1995 omkring 8 000 bosniska pojkar och män av bosnienserbiska styrkor under inbördeskriget i fd Jugoslavien. Massakern, som klassas som folkmord, anses vara det värsta krigsbrottet i Europa sedan andra världskriget.

    Initiativet att upprätta en minnesdag från 2025, 30 år efter händelserna, leds av Rwanda och Tyskland och FN-omröstningen väntas hållas nästa vecka.

  • Kritik mot nya vapenförslag

    Det ska bli lättare för till exempel jägare och sportskyttar att äga vapen, enligt en utredning som presenterades tidigare i veckan.

    Jägareförbundet tycker dock inte att förslagen räcker tillräckligt långt.

    “Vi tycker att utredningen innehåller bra förslag, medan vissa är dåliga. Det är alldeles tydligt att utredaren lyssnat för mycket på framför allt Polismyndigheten”, säger tillförordnade generalsekreteraren Åke Granström till förbundets hemsida.

    Bland vapenutredningens förslag, som Dagens Juridik tidigare rapporterat om, finns att jägare ska få ha fler vapen än i dag och utökade möjligheter för minderåriga att få vapentillstånd.

    Åke Granström tycker dock inte att förändringarna, som föreslås träda i kraft 2026, räcker.

    – Vi hoppas verkligen att regeringen lyssnar på den kollektiva jakt- och skytterörelsen och uppfyller sina tidigare löften och ambitioner, säger han.

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar