Dala Vind svarar om vindpeng och ägande i Orsa – hufvudstadsbladet


Svar till Annika Rullgårds insändare Frågor om avtalet mellan Orsa kommun och Dala Vind AB:

Hej Annika och tack för dina frågor.

Vindpengar, vindbonus eller byggfonder. Det finns många namn på den frivilliga ekonomiska ersättning som branschen betalar ut och som kan sökas av byalag, ideella föreningar eller ungdomsverksamhet. På Dala Vind kallar vi det vindpengar och de betalas ut en gång per år där vi äger en eller flera anläggningar.
För Orsas del har ett avtal tecknats med kommunen för att säkerställa en långsiktig hållbarhet när det gäller vindpengar. Avtalet innebär att 1 procent av bruttointäkterna från driften av vindkraftverk i områdena Noppikoski och Jordikamäck ska fördelas via vindpengarna.

Vindpengarna ska förvaltas genom en vindkraftsfond som Dala Vind bildar och planen är att representanter från föreningslivet ska sitta i styrelsen. Hittas inga företrädare fortsätter kommunen att vara motpart.

Målgruppen barn och unga prioriteras liksom åtgärder för att öka kommunens attraktionskraft för befintliga och framtida invånare. Även föreningar och verksamhetsutövare närmast vindkraftsområdena prioriteras vid fördelningen av tätortsmedel. Vindpengarna ska användas för ändamål enligt punkterna nedan:

• Stödja projekt, investeringar, underhåll och utvecklingsidéer i ideella föreningar.

• Stödja projekt och utvecklingsidéer som stimulerar affärsutveckling.

• Bidra till besöksnäringens utveckling.

• Utdela stipendier för studierelaterade kostnader till studenter med Orsa-anknytning.

• Används annars för att öka attraktionskraften, stimulera engagemang och skapa fler jobb.

Fonden är inte en egen juridisk person utan den ideella förening som blir det. Föreningens enda uppdrag blir att förvalta och besluta om utdelningen från vindkraftverken. Slutlig lydelse kommer att införas i stadgarna för den ideella föreningen och dess fond. Eftersom Orsa kommun är nuvarande avtalspart blir de handlingar som upprättas offentliga.

Den 9 juni är det folkomröstning i Orsa, ja eller nej till vindkraftverk i områdena Noppikoski och Jordikamäck.Den 9 juni är det folkomröstning i Orsa, ja eller nej till vindkraftverk i områdena Noppikoski och Jordikamäck.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Micke Engström

När det gäller det faktiska ägandet av parken är vår avsikt att äga verk. För oss är långsiktighet viktig och vi strävar alltid efter att vara delägare i de vindkraftsparker vi är med och utvecklar. Avtalet för vindpengar/bypengar kommer att gälla alla ägare till vindkraftsparken.

Om vindkraftsparkerna försvinner kommer vindpengarna att underlätta under många år genom att skapa nya förutsättningar för alla hjältar som gör ideellt arbete.

Niklas Lundaahl, vd för Dala Vind

Lämna ett svar