Sprider konspirationsteori – svaret från Stina Wollter | Nöje


Artisten Stina Wollter delar med sig av sina egna tankar om kriget mellan Hamas och Israel i många inlägg på Instagram. I slutet av förra veckan mötte hon stark kritik efter att ha spridit antisemitiska konspirationsteorier till sina mer än 300 000 Instagram-följare.

På onsdagen delade hon innehåll baserat på konspirationsteorin att israeler skördar döda palestinier för organ.

På Instagram har Stina Wollter flera gånger delat en skärmdump av en 13 år gammal artikel från den brittiska tidningen The Guardian. Artikeln bygger på en svensk artikel skriven av Donald Boström för Aftonbladet.

Rubriken på artikeln lyder: “Läkare erkänner att israeliska patologer skördade organ utan tillstånd”.

545
Vid tre tillfällen har Stina Wollter delat en skärmdump av en artikel från den brittiska tidningen The Guardian.

Foto: Instagram. / Instagram.

545

“Det är bekräftat”, skriver Stina Wollter. Journalisten Donald Boström kunde aldrig visa bevis för att hans text var sann och påståendena har, efter granskning vid Zentrum für Antisemitismusforschung, visat sig anspela på en antisemitisk konspirationsteori.

Foto: Instagram. / Instagram.

542

Skärmdump från Stina Wollters Instagram.

Foto: Instagram. / Instagram.

Kontroversen Aftonbladet–Israel

• Den 17 augusti 2009 publicerade Aftonbladet Kultur artikeln “Våra söner blir bestulna på sina organ” skriven av frilansjournalisten Donald Boström.


• Artikeln beskrev hur palestinier tillfångatogs och dödades för att israeliska läkare sedan skulle skörda kropparna för organ. Enligt Boström ska några palestinier ha “agerat som organreserv innan de dödades”.


• Artikeln möttes av en storm av kritik i Sverige där flera menade att tidningen “upplivade antisemitiska rituella mordlegender”. Även i Israel fördömdes artikeln av regeringen.


• Flera chefer för Israels rättsmedicinska institut har bekräftat att organ stulits från institutet, vilket påstås ha ägt rum mellan 1988 och 2012. Det handlade dock om organ som stulits från israeler, palestinier och migrantarbetare. Vissa organ sägs ha sålts vidare, medan andra användes för forskning. En läkare har åtalats för att ha stulit organ från det aktuella sjukhuset.


• Efter att Boströms påståenden granskats av Tysklands ledande forskningscenter om antisemitism, Zentrum für Antisemitismusforschung, kunde forskare fastställa att Boströms rapportering direkt kopplade till den medeltida myten att judar är blodtörstiga och dricker blod från kristna barn.


Källa: Aftonbladet, AP, Sydsvenskan, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Sveriges Radio.


I en artikel i Filtrera framhöll att artikeln var öppen för tolkning, eftersom flera uppfattade den som påståenden om “en internationell judisk konspiration som involverade regeringen, den israeliska armén och organhandlare. De läste att de israeliska försvarsstyrkorna medvetet dödade palestinier för att använda dem som ofrivilliga organdonatorer. ”

Stina Wollter har också understrukit konspirationsteorin som förekommer i artikeln från The Guardian med hennes egen text. I texten ifrågasätter hon svenska mediers bevakning av kriget och frågar vad som krävs för att bevakningen ska bli mer “symmetrisk”.

“Att Israel systematiskt tog organ och hud från döda palestinier, att de förfalskade “bevis”, att de ljög om “halshuggna bebisar” (red. anm. halshuggna barn) och våldtäkt”, skriver Stina Wollter.

640

Foto: Instagram / Instagram


Judiska centralrådet: Hon sprider grov antisemitism

Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet, minns när Donald Boströms artikel publicerades och kritikstormen Aftonbladet möttes av.

– Det går tillbaka till en uråldrig, antisemitisk medeltida myt att judar är blodtörstiga och dricker blod av kristna barn. Det Stina Wollter gör nu är att hon helt enkelt sprider väldigt grova antisemitiska konspirationsteorier, säger han.

Han menar att Stina Wollter bidrar till att öka antisemitismen i Sverige.

– Det här är trots allt att göra sig till ett språkrör för väldigt grov antisemitism, säger Verständig vidare.

I ett mejl till hufvudstadsbladet skriver profilen:

“Om den där grävningen om organstöld var falsk så är jag verkligen ledsen. Jag läste ett antal artiklar och nämnde det som en del av de brott man inte får prata om. Det verkar som att det inte bara var palestinska kroppar som plundrades, utan andra också. Jag vet inte om det gör det bättre?”

Och så vidare:

“Att stå i solidaritet med det palestinska folket gör mig inte till en judehatare lika lite som jag hatar muslimer för att de fördömde Hamas handling den 7 oktober.”


https://www.instagram.com/p/Cz83xcXih30/

LÄS MER: Stina Wollter kritiseras för antisemitism
LÄS MER: Guidetti och Charles anklagas för antisemitismLämna ett svar