Hamas gisslan kommer hem till död och förödelse | Nyheter


Publiken jublar på Tel Avivs Kidnapped Square när nyheten kommer att 13 kidnappade israeler lämnade Gaza på fredagskvällen. Men glädjen i den stora öppna ytan utanför konstmuseet – omdöpt sedan Hamas-terrorister kidnappade 240 israeler den 7 oktober – blandas med sorg över att fler än 200 fortfarande är gisslan i Gaza.

Gisslandramat är ett trauma för Israel, inte bara för familjerna. Bilder på de kidnappade kan ses över hela landet. På vägbroar, gator och torg, husväggar. Och människor demonstrerar varje dag för att frigivningen av gisslan ska vara högsta prioritet i kriget mot Hamas.

640@60
Människor firar på Tel Avivs gator efter nyheten om att 13 israeler har släppts av Hamas.

Foto: ARIEL SCHALIT / AP TT NYHETSBYRÅ

640@60

Två personer i Tel Aviv följer nyhetsuppdateringarna på fredagskvällen efter att vapenvilan började och flera av gisslan började släppas.

Foto: ARIEL SCHALIT / AP TT NYHETSBYRÅ

Stor misstro

Misstron mot Hamas är fortfarande stor även om det första steget i fångväxlingen fungerade. Den yngsta gisslan, Kfir Bibas, 10 månader, och hans bror Ariel, 4, förväntades ingå i den första gruppen som skulle släppas – men de är kvar i Gaza.

– Vi hoppas, men jag tror ingenting förrän jag ser dem. Hamas spelar på våra nerver, berättade deras släkting Yossi Shnaider för mig häromdagen.

Nu säger han bara:

– Vi kan prata imorgon! Jag vet ingenting.

Familjerna till dem som är kvar i Hamas fångenskap gläds med dem som får återförenas med sina släktingar. Och de hoppas att deras egna familjemedlemmar ska vara bland de totalt 50 kvinnor och barn som Hamas enligt avtalet ska släppa fram inom de närmaste dagarna.

“Psykologisk krigsföring”

– Vi hoppades att vår familj skulle vara med i första omgången. Jag kom hit för att dela glädjen. Nu vet vi inte vad som kommer att hända, säger Yair Keshet, släkting till Kfir och Ariel Bibas, på De kidnapped square till israelisk tv på fredagskvällen.

– Det är psykologisk krigföring från Hamas sida. De leker med familjerna och hela landet. Vi är i en berg-och-dalbana av känslor hela tiden, säger han.

Äldst bland de släppta är Yaffa Adar, 85. Yngst är Aviv Katz-Asher, 2, som släpptes tillsammans med sin syster Raz, 4, och mamma Doron, 34.

640@60

Doron Katz-Asher, 40, och dottern Aviv, 2, släpptes från gisslan.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅ

640@60

Raz, 4, och Aviv, 2, släpptes från gisslan.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅ

En video med Yaffa Adar blev viral redan den 7 oktober, dagen då Hamas-terrorister massakrerade 1 200 israeler och kidnappade 240 i gränssamhällen nära Gaza. I filmen ses hon sitta omgiven av beväpnade Hamas-män i en golfbil, det fordon som pensionärerna i byarna brukar använda.

– Öppna era hjärtan och släpp min mormor, hon är svårt sjuk och har inte sina mediciner, sa hennes barnbarn Adva Adar till mig då.

– Hennes sista meddelande var: “Jag hör skottlossning och folk som skriker på arabiska”, sa hon.

Vinkar genom bilrutan

Nu ses Yaffa Adar med till synes gott humör vinka genom fönstret på Röda Korsets bil som tar henne till friheten. Och hon går stadigt på egen hand från bilen. Hon ska, liksom de andra, nu genomgå grundliga läkarundersökningar efter 49 dagar som fånge i Hamas tunnlar.

Den 85-åriga kvinnan måste också konfrontera sin nya verklighet. Det är oklart om hon vet vilken katastrof som drabbade hennes hemby, Kibbutz Nir Oz, när Hamas attackerade. När terroristerna gick från hus till hus, mördade och brände.

Mer än en fjärdedel av byns 400 invånare är antingen mördade eller kidnappade. Yaffa Adars barnbarn Tamir är en av de kidnappade, hennes hus är helt nedbränt.

– Vi är så klart jätteglada, men det är en glädje blandat med sorg. Nu måste hon ta reda på vad som hände. Min son Tamir, hennes barnbarn, är kidnappad. Många av hennes vänner och grannar är döda och kidnappade, hon har inget hem att återvända till, säger svärdotter Yael Adar till israelisk tv.

Elva gästarbetare släpptes

Samtidigt som de 13 israelerna släppte Hamas elva gästarbetare, tio från Thailand och en från Filippinerna, som kidnappades från de israeliska gränsbyarna. Detta enligt ett avtal som Thailand har förhandlat fram med hjälp av Qatar.

Israel släppte 39 palestinska kvinnor och tonåringar från israeliska fängelser. Minst en är dömd för mordförsök, andra för bland annat stenkastning och stöd till terroristgrupper, enligt israeliska domstolar.

Inom de närmaste dagarna kommer Hamas att släppa sammanlagt 50 kidnappade israeler i utbyte mot 150 palestinier i israeliska fängelser, samtidigt som det råder en tillfällig vapenvila. Det finns också en möjlighet att utbytet och vapenvilan fortsätter.

640@60

Arne Lapidus i Tel Aviv.

LÄS MER: Den yngsta fången kan släppas: “litar inte på Hamas”
LÄS MER: Premie Den 85-åriga kvinnan kidnappades av Hamas
LÄS MER: Gisslans familjer: “Befria dem nu!”

Israel: “Detta är bara början”

Lämna ett svar