Vi är på väg mot en sportslig mardröm | Tomas Pettersson


I rampljuset på skidstadion i Ruka sker prisutdelningen efter herrarnas nordiska kombinationstävling.

Publik på plats?

Jo, jag räknar kanske till 45 huttrande entusiaster i kylan i huvudläktaren.

Det var betydligt bättre drag här för någon timme sedan när världscuppremiären i längdskidåkning avgjordes. Inte minst för sportens två superkrafter.

I herrfinalen hade Norge fyra herrar – och två av dem (Valnes & Kläbo) slutade på pallen.

I damfinalen hade Sverige fyra åkare – och två av dem (Ribom & Sundling) hamnade på prispallen med norska Kristine Stavås Skistad som sällskap.

Förvånande?

Inte alls.

Oroande?

Mer än du kan föreställa dig.

.

För sanningen är att det är just här i Ruka som de små har sin stora chans.


Denna lilla värld av längdskidåkning har brottats med samma problem länge nu: att klyftan mellan de rika och de fattiga nationerna bara växer.

Internationella skidförbundet (FIS) har frågan högt på sin agenda, de gör vad de kan för att hitta sätt att utjämna maktbalansen. Men hittills har resultatet blivit… ja så som så.

Sedan kom 2023.

Sedan kom fluorförbudet.

Ur klimat- och miljösynpunkt är det förstås ett helt korrekt beslut. Jag har verkligen ingen annan åsikt. Men idrottsligt sett är samma beslut en mardröm som hotar att motverka allt arbete som gjorts för att minska klyftorna mellan fattiga och rika.

För så här är det: Att byta till helt fluorfritt material är både extremt dyrt och djupt komplicerat. Det kräver resurser, det kräver personal, det kräver kunskap.

Du behöver med andra ord inte vara medlem i Mensa direkt för att räkna ut att det är Norge och Sverige som ska klara omställningen snabbast och bäst.


Och därmed kommer klyftorna att vidgas igen.


– Jag vill inte att det ska vara så, men….ja, jag är rädd för det, säger Mats Eklund.

Den före detta landslagsåkaren är nu ansvarig för fluoromvandlingen på Svenska Skidförbundet. Han vet mer om detta än någon annan jag känner.

Så ja, jag litar på Mats Eklund.

– Det blir svårare att hitta exakt rätt nu. Förut kunde problemen med fluor nästan slätas över – men nu går det inte, säger han när vi träffas några dagar innan VM-premiären.

Sedan tillägger han:

– Men jag tror inte det blir någon skillnad nu i början av säsongen – av den enkla anledningen att det blir kallt.

Eklund syftar givetvis på att i sträng kyla arbetar valllagen med helt andra gamla produkter än de nya som ska ersätta fluorvallarna. Och ja, det var kallt som fan i Ruka idag.

Men som förbannat dominerade Norge och Sverige totalt.

Så vad händer när loppen senare i vinter avgörs i betydligt varmare temperaturer? När de nya fluorfria produkterna som testats blir avgörande? Där de nationer som haft möjlighet att testa mest har ett gigantiskt försprång?

Svaret är givetvis givet.


Då är det godnatt för resten av skidvärlden.


TV: Säsongspremiär av Skidsnack!

Lämna ett svar