Susanne Nyström: Jimmie Åkesson och Magdalena Andersson kraschar rakt in i skoldebatten99bc0660 d6db 43fa ad9e 1a461c0d24ab

Den populäraste lekplatsen under årets Almedalsvecka var skolan. Hälften av partiledarna lade fram förslag – för att locka väljare.
Om målet var att göra skillnad i klassrummen borde alla ha valt en annan strategi. Då hade man fått reda på vad kommunerna behöver, eftersom de driver majoriteten av Sveriges grundskolor och är de som betalar för lärare, skolböcker och lokaler.

Det blev nog en tung suck när Jimmie Åkesson (SD) inledde veckan med att barn ska lära känna hut, med udden riktad mot utrikes födda. Kommunalråden kände sig knappast hjälpta av att Magdalena Andersson (S) attackerade friskolor med engelskspråkig profil. Nooshi Dadgostars (V) förslag till regelverk inom elevhälsan svarar inte heller mot varje skolas akuta behov. Och i fredags avslutade Johan Pehrson (L), vars parti styr utbildningsdepartementet, årets politikervecka med att förespråka föräldrakontrakt mellan skolan och föräldrar till elever som riskerar att misslyckas – vilket inte är fel som symbol, men kommer knappast att leda till tydlig förändring .

I tuffa ekonomiska tider räcker det med att pressa pengar.

Samtidigt i en annan del av Visby presenterade analysföretaget Demoskop sin årliga politikerpanel. I den svarade över 50 procent av kommunpolitikerna att de kommer att behöva göra nedskärningar det närmaste året och på många håll kommer det att drabba skolan. Paradoxalt – eftersom grundskolan också är det område som de flesta lokala politiker skulle prioritera, om deras kommun fick bättre ekonomi.
Det gör att rikspolitiker som vill att eleverna ska lyckas bättre inte behöver ha en konkret idé om exakt hur det ska göras. I tuffa ekonomiska tider räcker det med att pressa pengar.
Hur ska de då fördelas för att ge bästa möjliga effekt? Det vet kommunpolitikerna.
Läs mer:
Susanne Nyström: Magdalena Andersson öppnar krig mot friskolor
Susanne Nyström: Hur kan invandrare integreras om det inte finns några svenskar att integreras med?

Lämna ett svar