Gröna siffror på börsen – Millicom i topp efter avfärdat bud


Unikt projekt som kan revolutionera byggandet

Marcus Vesterberg, projektledare på Ikano Bostad.
Marcus Vesterberg, projektledare på Ikano Bostad.
De rev kontorshuset – men den gamla betongstommen fick nytt liv.

Nu kan metoden revolutionera framtidens konstruktion.

– Det finns en affärsmässig hållbarhet som driver det. Vi kan inte jobba på samma sätt som vi gjorde tidigare, säger Marcus Vesterberg, projektledare söder på Ikano Bostad.

Så ska Ikano Bostad bli klimatneutral – läs mer

Bygg- och anläggningsbranschen siktar på att bli klimatneutral senast 2045. Ikano Bostad vill halvera utsläppen till 2030 – så som det går via återvinning och cirkulärt byggande.

– Den gamla ekonomiska modellen bygger på “ta, tillverka, använda, dumpa”. Du tar en naturresurs, omvandlar den, använder den och kör den till soptippen. I varje steg finns en stor miljöpåverkan. Den cirkulära idén har som ett långsiktigt mål att återanvända och återvinna, istället för att utvinna nya resurser. Då minskar klimatpåverkan och vi får ökad resurseffektivitet, säger Per Löfgren, interim hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Förra året omsatte Ikano Bostad teori i praktiken när ett kontorshus i Lund skulle rivas för att ge plats åt nya bostäder.

– Huset var inte gammalt på något sätt, tvärtom fullt fungerande. Vi insåg att det var både moraliskt, ekonomiskt och klimatmässigt ingen bra idé att bara riva det och slänga det, säger Marcus Vesterberg.

Då mindes han en planerad forskningsstudie om återanvändning av betongstommar som Ikano Bostad skulle vara med i, men som rann ut i sanden.

– Jag ville skala upp idén och ta ett större grepp. Jag blev lite besatt och övertygad om att det var rätt väg att gå, säger han med ett skratt.

Men det fanns utmaningar. Framför allt behövde betongstommen för att hamna i ett nytt byggprojekt, vilket var lättare sagt än gjort – det tog nästan ett år att hitta intresserade.

– Vi sökte med ljus och lyktor. En del var lite halvintresserade, men ingen ville vara först. Till sist fick jag tag i Skanskas Blekningsavdelning som hade ett projekt med höga klimatambitioner, vilket motiverade kostnaden för att testa idén, säger han.

Två år efter Ikano Bostads ursprungliga idé kunde delar av betongstommen ta plats på Bostadsverkets nybyggda kontor i Karlskrona.

d489deae 43ec 4fa1 b52c 7313d9e0641a.jpeg?interpolation=lanczos none&crop=1.777778h:h;*,*&crop=w:0

– Totalt sparades 22 ton koldioxid. Detta trots logistik och bearbetning för att passa nybygget, säger han.

Per Löfgren påpekar att besparingen av koldioxid ger ett konkret mervärde till den nya byggnaden:

– Eftersom fastighetsägaren kan ta åt sig äran för ett minskat eller obefintligt klimatavtryck tack vare den återanvända stommen skapar det i sin tur ett ökat värde för själva fastigheten, säger han och tillägger:

– Både EU och Sverige driver på för resurseffektivitet och ramarna kommer att ställa allt hårdare krav när det gäller klimatet.

Per Löfgren, tillförordnad hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Per Löfgren, tillförordnad hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Projektet har även gett eko i byggsverige, enligt Löfgren:

– Det är ett relativt litet projekt, men vi har fått väldigt positiva reaktioner från både arkitekter, konstruktörer och byggare.

Så hur långt är cirkulär konstruktion från att vara en kommersiellt gångbar metod? Vesterberg tror att det kommer att ske inom kort – själva tekniken fungerar uppenbarligen.

– Alla kör på frågan, branschen behöver göra jobbet redan nu och klura ut en affärsmodell där aktörerna tjänar pengar. Då kommer det gå snabbt, säger han.

Löfgren menar att cirkulärt byggande illustrerar Ikano Bostads ambition att ligga i framkant av nytänkande i branschen:

– Våra klimatmål är ambitiösa, vi både behöver och vill vara med och driva utvecklingen. Som bransch kommer vi att behöva förändra vårt sätt att tänka. Det kommer att påverka hur vi bygger nya hus, hur vi bygger och vilka material som används. Istället för att se återvinning som något sekundärt borde det bli primärt, att ändra perspektivet och se det vi idag uppfattar som avfall som den primära resursen.

Samtidigt betonar han att det krävs ett samordnat tillvägagångssätt:

– Det här är inget man kan lösa på egen hand, det kräver samarbete. Det blir nästan en plattityd, men det blir ännu viktigare med samarbete för att få något att fungera praktiskt, tekniskt och vara kommersiellt gångbart.

Ikano Bostads bostäder är miljömärkta – läs mer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och inte en artikel av hufvudstadsbladet

Lämna ett svar