Biden: Debatterar inte lika bra som förr


Joe Bidens ålder står återigen i centrum för den amerikanska valkampanjen. Under primärvalet har ingen kunnat ge honom en match för partiets nominering till ordförandeposten, men 81-åringens energilösa och lite osammanhängande intryck i torsdagens debatt väcker åter frågan om partiet behöver diska upp ytterligare en kandidat om Donald Trump inte ska återvända till Vita huset.

Presidentens egen budskapet är tydligt. Under fredagens kampanjmöte i Raleigh, North Carolina, lovade en klart mer energisk Biden publiken att ta hem staten i höstens val.
– Jag vet att jag inte är en ung man. Jag är inte lika lättsam, jag pratar inte lika bra som jag brukade. Jag debatterar inte så bra som jag gjorde förr. Men jag vet hur jag ska säga sanningen.
– Jag vet hur jag ska hantera det här jobbet. Och som miljontals amerikaner vet: när du faller reser du dig upp.
Biden gick också till attacker mot Donald Trump, som enligt presidenten är ett hot mot den amerikanska demokratin. Han pekar bland annat på rivalens besatthet av rättvisa.
– Donald Trump är inte bara en dömd brottsling, han är en enmansvåg av våld
Tidigare under dagen meddelade flera av Biden-kampanjens rådgivare att presidenten inte kommer att dra sig ur valet.
– Det finns ingen anledning till det. Det finns inget som tyder på att väljarna tycker det, sa rådgivaren Seth Schuster CNN.

Från en scen i Raleigh, North Carolina, gjorde Joe Biden sitt första offentliga framträdande sedan torsdagens presidentdebatt.

Foto: Mandel Ngan/AFP

Bidens läger konstaterar att donationer strömmade in i kampanjen efter föreställningen. Inte sedan presidenten meddelade att han kandiderar för omval har så många bidrag samlats in på en enda timme som det omedelbart efter debatten, hävdar Bidens kampanj. Totalt samlades 148 miljoner kronor in under torsdags- och fredagsmorgonen, skriver Reuters.
Samtidigt oroar Bidens insats flera av demokraternas stora bidragsgivare, enligt CNBC.
– Det här är hemskt. Värre än jag trodde var möjligt. Alla jag pratar med tycker att Biden borde dra sig ur, säger en anonym bidragsgivare som kommer att delta i en Biden-insamling i Hamptons i helgen.

Flera tunga namn inom partiet hamnade i fredags bakom Biden. Husets minoritetsledare Hakeem Jeffries säger att han inte vill se presidenten kasta in handduken.
Kaliforniens guvernör Gavin Newsom – som har nämnts som en möjlig kandidat – säger att han aldrig kommer att vända Biden ryggen.
– Jag känner inte en enda demokrat i mitt parti som skulle göra det, säger han CBS.
Senator John Fetterman, som spelade en nyckelroll i att partiet säkrade senaten i mellanårsvalet, attackerar partikollegor som sägs vara redo att överge Biden.
“Jag vägrar att vara en av de demokratiska gamarna på Bidens axel efter debatten. Ingen vet bättre än jag att en svår debatt inte är summan av en hel person eller hans historia”, skriver han. X.

Lämna ett svar