Nordkorean avrättades för att ha lyssnat på k-pop


Mannen, som kommer från södra Hwanghae-provinsen, ska ha blivit offentligt avrättad 2022, anklagad för att ha brutit mot lagen som förbjuder “reaktionär ideologi och kultur”. Det framgår av en ny rapport från Sydkoreas ministerium för enande av Korea, som Väktaren rapporterar om.
Sammanställningar visar att Pyongyang arbetar hårt för att förhindra att information utifrån når den nordkoreanska befolkningen, särskilt de unga. Myndigheterna har särskilt riktat in sig på den sydkoreanska populärkulturen, som de ser som ett hot mot regimens existens, enligt Korea Times. Det är en del av en kampanj för att slå ner på västerländsk kultur som introducerades av förre ledaren Kim Jong-il och som har intensifierats under hans son Kim Jong-Uns styre.
Antalet avrättningar av invånare som konsumerar sydkoreansk populärkultur har ökat, uppger ministeriet, enligt Korea Times. Enligt en lag från 2020 riskerar personer som konsumerar eller distribuerar denna underhållning att straffas med döden, skriver BBC. Tidigare i år cirkulerades en film som sägs visa hur två tonårspojkar dömdes till 12 års hårt arbete för att ha brutit mot denna lag.

I rapporten, som beskriver människorättssituationen i det isolerade grannlandet i norr, det finns över 600 vittnesmål från nordkoreaner som lämnat landet. En kvinna i 20-årsåldern, som för närvarande befinner sig i Sydkorea, säger i rapporten att tre av hennes släktingar har avrättats offentligt efter att ha sett sydkoreanska dramer. Hon säger att den här typen av avrättningar “har blivit ganska vanliga”.

I Nordkorea måste du, precis som kvinnan på bilden, bära en brudklänning som inte är vit.  Vita klänningar ses som en västerländsk influens.

Foto: Dita Alangkara/TT

Husrannsakningar uppges också ha ökat, där myndigheter letar efter “tecken på kultur utifrån”, skriver nyhetsbyrån Yonhap. En vit brudklänning, solglasögon och att dricka alkohol från vinglas ses som varningstecken som tyder på influenser från främst Sydkorea. Detta trots att ledaren Kim Jong-Un ofta ses bära solglasögon.
Dessutom söker myndigheterna i människors telefoner efter sydkoreanska slangord, uttryck och kontakter, enligt rapporten.
Nordkorea har inte kommenterat rapporten.
Så kallad k-pop, Koreansk popmusik och annan kultur från landet har blivit allt populärare i Sydkorea. Samtidigt ser regimen i Pyongyang utvecklingen som ett hot.
– Efter att ha sett sydkoreanskt drama undrar många unga, varför behöver vi leva så här? Jag tror att jag hellre dör än att leva i Nordkorea, säger en ung kvinna som flytt, enligt The Guardian.
De senaste veckorna har spänningarna mellan grannländerna ökat sedan Nordkorea skickade flera ballonger innehållande skräp över gränsen – vilket Sydkorea svarade med att sätta upp högtalare som spelar K-pop.

Lämna ett svar