Lilla Götene världsberömt – säljer tomter till fyndpris | Sverige


640@60
Johan Månsson, kommunstyrelsens ordförande i Götene: “Vi är neddragna.”

Foto: Eveline Johnson

640@60

Flygfoto över Hällekis i Götene kommun, där det finns tomter för en krona per kvadratmeter

Foto: Götene kommun

640

CNN uppmärksammar fyndpriser på tomter i Götene.

Foto: CNN

Götene kommun i Västra Götland vill locka invånare till kommunen – och startade därför en kampanj med attraktiva priser på villatomter. Ett 30-tal så kallade strötomter har varit till salu för en krona per kvadratmeter sedan april.

Efter en månad hade tre tomter sålts, ett resultat som gjorde kommunledningen överlycklig.

Men när CNN och andra internationella medier i veckan påpekade att man kunde få en tomt för mellan 700 och 1 200 kronor, beroende på storlek, höll kommunens växel på att gå sönder.

“Helt nedtryckt”

– Det är makalöst, otroligt häftigt. Vi är helt i underläge, tusentals människor från hela världen har hört av sig med önskemål, säger Johan Månsson, kommunstyrelsens ordförande från det lokala partiet Götens framtid.

– Först fick vi uppmärksamhet i lokal och regional press. Men sedan gick det viralt med publicering i CNN, Euronews, Yahoo News och andra internationella medier, säger han.

CNN skriver att Götene ligger i ett mycket naturskönt område nära Vänern och Kinnekulle.

”En kommun i norra Europa säljer tomter för bara några ören … Det är inte vilket land som helst. Det är ett land där de lyckliga köparna kan bygga sitt drömhus att bo i eller som fritidshus… Götene är den finaste landsbygden Sverige har”, skriver CNN.

Vill locka barnfamiljer

Johan Månsson förklarar att det är spridda tomter som blivit “över” i tätorter och varit osålda i många år. Nu raseras de för att locka skattebetalare och barnfamiljer till kommunen vars invånarantal har varit runt 13 500 sedan 1970-talet.

Det enda kravet på köparna är att de ska bygga hus inom två år.

– Vi vill ha fler i arbetsför ålder här och en yngre befolkning. Vi vill också ge den lokala bostadsmarknaden en liten injektion. Så vi var oerhört nöjda när vi snabbt lyckades sälja tre lotter, säger Johan Månsson.

– Men efter det enorma internationella intresset måste vi bromsa. Vi kommer att överväga om vi måste lägga krav på köparna. Vi trodde aldrig att vi skulle hamna i den här situationen, säger han.

Försäljningen pausades

Så försäljningen är pausad till den 7 augusti. Eventuellt blir det då budgivning på tomterna.

Götene kommun ligger i Västra Götalands län, tidigare Skaraborgs län, vid Vänerns södra strand. Götene är centralorten. Det finns 24 naturreservat i kommunen, de flesta vid Kinnekulle.

LÄS MER: Barnen som brinner i den svenska läktaren: “När domaren blåser så bränner vi”
LÄS MER: Man hittades död i bostad – misstänkt mord
LÄS MER: Premie Sönerna är misstänkta för att ha mördat sina mammor

Lämna ett svar