Ung kvinna misstänks vara gängets utförare: ”Helt likgiltig”


Ett par dagar före julafton 2023 träffas en ung kvinna och en tonårspojke vid en spårvagnshållplats i Norrköping. De har tagit kontakt på köp- och säljsajten Blocket och han kommer till platsen för att köpa ett par trådlösa hörlurar av henne.
Men i själva verket var annonsen en del av en mordplan, enligt polisen. När 17-åringen kommer till platsen skjuts han till döds med ett skott i huvudet.
Kvinnan flyr från platsen, men har fångats på övervakningskameror på väg dit. Dagen efter mordet grips 20-åringen i sin frånvaro, men först efter nyårshelgen lyckas polisen gripa henne.

Under båda 2023 och 2024 har konflikterna mellan olika kriminella gäng eskalerat i Norrköping, inte minst mellan det så kallade Kalonätverket från stadsdelarna Hageby och Navestad, och en mer löst sammansatt grupp som går under namnet Marielund. Men vid gripandet var kvinnan inte känd i något gängsammanhang, säger kriminalinspektör Jan Staaf, polisens utredningsledare.
– Första gången hon kommer i kontakt med rättsväsendet och polisen är i oktober 2023 i samband med ett bråk. Innan dess hade varken jag eller underrättelsetjänsten någon aning om vem hon var, säger han.
Drygt ett halvår efter gripandet har dock misstankarna mot 20-åringen vuxit. Hon åtalas även för ett mordförsök som ska ha skett en månad innan mordet på 17-åringen. Enligt åtalet ska kvinnan ha öppnat eld mot en bostad där flera personer befann sig i centrala Norrköping.
– Det var bara tur att inget kom till skada. Hade någon varit i hallen vid tidpunkten för skottlossningen hade det kunnat bli en fullständig tragedi. Den skjuts utan kontroll och det verkar som om hon är helt likgiltig, säger Jan Staaf om den åtalade kvinnan.
Även en 25-årig man åtalas för mordförsök. Han ska enligt åtalet ha deltagit i planeringen och lämnat ut instruktioner.

Jan Staaf, kommissarie och chef för utredningssektionen i polisområde Östergötland.

Foto: Anders Wiklund/TT

Både mordet och skottlossningen mot bostaden anses ha koppling till gängkonflikten i staden, enligt polisen. Kvinnan ska även tidigare ha försökt hitta personer som var misstänkta för mordet på en ung man på en restaurang i Norrköping den 27 november 2023. Enligt Jan Staaf har hon bland annat försökt ta sig in i människors hem.
– Hon tänkte bryta sig in med våld genom några där killarna i det rivaliserande gänget bor.
Misstanken är att kvinnan har agerat borättsförrättare åt nätverket Kalo, enligt Jan Staaf.
– Vi kan se på chattar att det diskuteras pengar – att man ska få betalt för olika saker. Det följer samma mönster som vid andra skjutningar runt om i landet, att en person anlitas för att sköta själva hantverket.
Kvinnan förnekar själv brott.
– Vi kommer att utveckla detta ytterligare i samband med huvudförhandlingen, säger hennes advokat Viktor Banke.

I slutet av 2023 polisen uppskattade att cirka 500 kvinnor har aktiva roller i de kriminella nätverken – en klar ökning jämfört med året innan. Samtidigt gav regeringen Brottsförebyggande rådet i uppdrag att utreda kvinnors och flickors roll i organiserad brottslighet.
– Det är allt fler kvinnor som på något sätt är inblandade i kriminella upplägg, oavsett om det handlar om att transportera vapen eller droger. Men min erfarenhet är att det är väldigt ovanligt att ha en så central roll som boutredningsman, säger Jan Staaf.

Lämna ett svar