Skadegörelse på förskolan har kostat kvarts miljon – hufvudstadsbladet


På torsdagsmorgonen upptäcktes att någon eller några tagit sig in på gården vid förskolan i Järbo. Efter det ska flera saker ha förstörts – bland annat ett litet hus som barnen precis hade målat med.

– Något måste göras, säger Anna Nordqvist.

I höstas drabbades skolan och förskolan i Järbo av återkommande skadegörelse. Skadorna var så återkommande att Anna Nordqvist, Järbobo, kände att något behövde göras.

– Jag är uppvuxen i Järbo och har fyra barn mellan 3 och 13 år. Och de ska växa upp här, så jag kände att vi ville göra något.

Anna och andra engagerade Järbobor bestämde sig för att börja kvälls- och nattvandringar. Det visade sig att deras engagemang räckte för att situationen skulle förbättras.

– Det blev helt lugnt, och skadorna försvann helt. Sen när vintern kom så sjönk engagemanget och det behövdes inte längre för oss att gå kvällspromenader eftersom skadegörelsen upphörde, säger Anna Nordqvist.

Therese Tornhult, biträdande rektor på Gullhedsskolan håller med om bilden av att skadegörelsen upphörde, med nattpromenaden.

Annons

Annons

– Då, förra året, var det krossade rutor nästan hela tiden och det kostade oss 250 000 kronor att laga. Men läget blev bättre när de började gå, säger Therese Tornhult.

Flera fönsterrutor ska ha krossats – vilket också ska ha varit ett stort problem förra året.Flera fönsterrutor ska ha krossats – vilket också ska ha varit ett stort problem förra året.

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: Privat

Men i veckan drabbades Gullhedsskolan återigen av omfattande skadegörelse.

Bland annat hade en rutschkana förstörts, skotrar hade slängts, ett förråd hade brutits in och klotter hade klottrats på flera olika byggnader.

– Barnen hade precis målat en liten kiosk. Det var helt nedklottrat. Man blir så upprörd och ledsen, säger Anna Nordqvist.

Någon hade också kastat stora stenar genom flera fönster, in i klassrummen och förstört rabatter som barnen hade planterat tillsammans.

– Barnen hade precis planterat rabarber i rabatterna, säger Therese Tornhult.

Barnen hade planterat rabarber.  Rabatten är nu förstörd.Barnen hade planterat rabarber.  Rabatten är nu förstörd.

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: Privat

Anna Nordqvist berättar att kommunen kontaktade henne i veckan, via projektet Spira. De undrade om Anna och de andra engagerade Järboborna kunde tänka sig att börja vandra igen, eftersom resultaten gav bra resultat förra året.

Annons

LÄS ÄVEN: Sandviken vill öka tryggheten för kommunens barn och unga

Annons

– Redan i kväll ska folk ut på promenad. Så vi hoppas att läget blir bättre även denna gång, säger Anna, som även startat Facebookgruppen “Kvällvandring tillsammans för Järbo”, där invånarna kan samordna sitt engagemang.

Det finns klotter på flera byggnader och ett brunnslock flyttades, vilket innebar en olycksrisk för barnen.Det finns klotter på flera byggnader och ett brunnslock flyttades, vilket innebar en olycksrisk för barnen.

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: Privat

Händelsen i veckan på skolan och förskolan i Järbo är polisanmäld. Mathias Rutegård, presstalesperson vid polisen, bekräftar att en anmälan har upprättats om skadegörelse på förskolan i Järbo, men att ingen förundersökning har inletts.

– En anmälan om skadegörelse inkom i torsdags. Någon förundersökning inleds inte då det inte finns några spår eller andra åtgärder att vidta som kan tänkas leda till att brottet klaras upp, skriver han i ett mejl till hufvudstadsbladet.

För Anna Nordqvist känns det viktigt att göra något här och nu, men hon vill också att kommunen gör satsningar som är mer hållbara och långtgående.

– Sandvikens kommun måste göra något. Dessa barn har ingenting att göra här i byn. Det finns liksom ingenstans de kan ta vägen, säger hon.

Lämna ett svar