Att göra i Järvsö i Hälsingland – 15 tips


Vad kan man göra i Järvsö i Hälsingland? Även om Järvsö är en liten stad, lockar den många besökare och semesterfirare. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Järvsö.

Järvsö

Järvsö är, trots sin ringa storlek, ett välkänt semestermål. Hit kommer folk för att åka skidor, cykla MTB-leder, uppleva kultur och hänga på restauranger och caféer.

Den lilla staden är också känd för att Lill-Babs kommer härifrån, för att staden huserar Sveriges största länskyrka och för att man här kan hitta den nordligaste champagnebaren med hela Taittinger-sortimentet. Det här är med andra ord en speciell liten plats!

Saker att göra i Järvsö i Hälsingland

Järvsö ligger i Hälsinglands inland, cirka 17 kilometer söder om Ljusdal och cirka 60 kilometer öster om Hudiksvall.

Vad kan man göra i Järvsö?

Så vad kan man göra i Järvsö? Det finns mycket att se och upptäcka! Här är våra bästa tips på saker att göra i Järvsö med omnejd.

1. Upptäck centrala Järvsö med butiker och caféer

Järvsö är en liten, men otroligt trevlig och charmig plats. I centrum hittar du många vackra byggnader, samt ett förvånansvärt stort utbud av restauranger, caféer och butiker. Du kan till exempel äta på Järvsöbaden, Bergshotellet eller Restaurang Sydsidan. Eller varför inte ta en fika på Anders-Pers Fikabod?

2. Ät på creperiet i Järvsö

Ett ställe som vi specifikt kan rekommendera är creperiet i Järvsö. Det här är ett otroligt charmigt litet matställe, där du kan prova både söta crêpes och rejäla galetter.

Det finns ett creperi “på berget” och ett “i byn” och vi provade det i byn. Här provade vi varsin galette, med skinka och fläsk. Väldigt gott och fint!

3. Njut av glass på Glassscoop

Är du sugen på glass kan vi även rekommendera ett besök på Glasskupan som är ett glasscafé mitt i Järvsö. Vi köpte varsin god mjukglass men det finns även möjlighet till fler spännande glasskreationer.

Mjukglass på Glaskoppen

4. Kolla in Järvsö kyrka

Järvsä kyrka, belägen på Kyrkön, är Sveriges största landsbygdskyrka. Kyrkan byggdes åren 1832-1838, på grunden av en riven medeltida kyrka. Bland annat ligger Lill-Babs begravd på kyrkogården. Den som önskar kan också gå en vacker naturstig runt ön.

5. Besök Stenegård

En sak du inte vill missa att göra i Järvsö är att besöka Stenegård. Denna gård erbjuder en genuin hälsingemiljö, där du hittar hantverksbutiker, men även trädgårdspark, kulturaktiviteter, besökscentrum för världsarvet Hälsingegårdar, Lill-Babs museum, barnaktiviteter, fika och midsommarfirande.

6. Ta en titt på Lill-Babs museum

Det vi tyckte var mest intressant på Stenegård var Lill-Babs museum. Att museet ligger här beror förstås på att Lill-Babs växte upp i Järvsö, och senare hade ett hus här.

Museet är relativt litet, men fullsatt, och berättar om stjärnans liv – både på scen och privat. Här kan du se många av Lill-Babs scenkläder, men även målningar av henne och andra nostalgiska prylar. Missa inte!

7. Besök Karlsgården

I Järvsö ligger Karlsgården, eller “Karls i Bondarv”, som är en kurort med lång historia. Idag finns fem gårdar kvar i byn, av de åtta som fanns på 1500-talet, och Karlsgården visar hur gårdarna såg ut innan de rödmålades. Gården var inte öppen när vi var här, men hembyföreningen arrangerar ibland olika aktiviteter och det kan gå att boka en visning.

Karlsgården

8. Drick champagne på Järvsö Champagnebar

En champagnebar i Järvsö? Ja, här i lilla Järvsö finns faktiskt “världens nordligaste champagnebar med hela Taittinger-sortimentet”. Baren är för närvarande öppen på fredags- och lördagskvällar, under sommaren, och du kan både provsmaka champagne och njuta av olika tilltugg, som ost- och charkbrickor. Alldeles intill finns även öl, boule och ett gårdsbageri.

Saker att göra i Järvsö i Hälsingland - champagnebar

9. Se världsarvet Kristofersgården

I Järvsö finns en av de Hälsingegårdar som representerar världsarvet Hälsingegårdar. Denna gård är privatägd och den enda av de sju världsarvsgårdarna som fortfarande driver jordbruk.

Här arrangeras inga allmänna visningar, men det kan vara möjligt att boka en guidad tur genom att kontakta ägarna, vilket vi gjorde. På gården fick vi bland annat se spännande väggmålningar, med exotiska motiv. Dessutom var det väldigt intressant att höra om livet på gården förr!

10. Åk skidor i Järvsöbacken

Vintertid är det populärt att åka skidor i Järvsöbacken. Backen erbjuder skidåkning för hela familjen i 23 nedfarter, med nio liftar, fem berg-och dalbanor, två stora barnområden och en snowpark.

Järvsöbacken

11. Testa downhill-cykling

På sommaren är Järvsö ett bra resmål för alla som vill ägna sig åt mountainbike och downhillcykling. Järvsö Mountain Bike Park, även kallad Järvsö Bikepark, erbjuder massor av äventyrliga leder.

Saker att göra i Järvsö i Hälsingland - downhillcykling

12. Upplev Wild Kingdom

Vildriket, tidigare Järvzoo, är en djurpark i Järvsö som är specialiserad på nordiska djur. Bland annat kan du se de fyra stora rovdjuren varg, lomm, björn och järv.

Vilda kungariket

13. Se utsikten från Öjeberget

Mitt på Järvsö ligger Öjeberget, och här är utsiktsplatsen med namnet “Öjebergets Utsiktsplats”. Det går att ta sig nästan hela vägen med bil, genom att köra Alpvägen upp till översta parkeringen.

När du kommer till parkeringen måste du inte fortsätt uppåt (vilket vi gjorde). Utsiktsytan finns istället lite “bakom” parkeringen där man kan leta efter skyltar som det står “Trappstigen” på.

Saker att göra i Järvsö i Hälsingland - Öjeberget
Utsikten från Öjeberget

14. Klättra Järvsö Klack

Järvsö Klack är ett berg med utsiktspunkt, som utgör ett slags landmärke för Järvsöregionen. Du kan gå upp till toppen, vilket innebär en vandring på cirka 1,4 kilometer. Vandringen är inte speciellt svår, men eftersom det går uppför kan du behöva pausa för att andas här och där. Väl uppe på toppen får du din belöning i form av en härlig utsikt.

15. Sola och bada i Orbaden

Orbaden är en liten ort som tillhör Bollnäs kommun, men ligger väldigt nära Järvsö. Här finns en kilometerlång sandstrand, vid Orsjön, och platsen brukar kallas för “Hälsinglandsrivieran”. Här ligger också Orbaden Spa & Resort och Orbaden Camping.

Det var lite för kallt för att sola och bada när vi var här, men vi förstår att det är väldigt populärt under högsommaren. En fantastiskt vacker strand!

Mer att göra i Järvsö

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Järvsö utöver våra tips. Här hittar du några fler förslag.

  • Kyrköns naturreservat ligger på ön i Ljusnan där kyrkan ligger, och här kan man gå på en stig runt ön.
  • Tevsjö Destilleri är ett destilleri med ursprung, där man gör whisky men även till exempel gin.
  • Tidernas väg är en väg som går mellan Uppsala och Ånge – lite längre, lite krokigare och full av upplevelser.
  • Varghotellet är ett unikt boende i Vildriket, med stora panoramafönster mot vargstängslet.
Saker att göra i Järvsö i Hälsingland

Var kan du bo i Järvsö, eller ställa din husbil?

I Järvsö finns det förstås flera olika hotell och andra boendealternativ, som Bergshotellet och Järvsöbaden. Om du som vi reser med campingfordon kan du till exempel ta in Järvsö Camping. Detta är en relativt liten och trevlig camping med bra läge.

Mer att se och göra nära Järvsö

Järvsö tillhör Ljusdals kommun och det finns mer att se och göra i Ljusdal, i form av gatukonst och kurorter. Åker du ut till kusten kan du besöka de trevliga orterna Hudiksvall och Söderhamn. Beger du dig istället söderut kan du ta dig till det dramatiska Helvetesfallet och Storstupet, norr om Orsa.

Street Art i Ljusdal
Street Art i Ljusdal

Fler tips på saker att göra i Järvsö?

Har du besökt Jarvso? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Järvsö? Snälla berätta för mig!

fakta om Järvsö

  • Landskap: Hälsingland
  • Grevskap: Gävleborgs län
  • Kommun: Ljusdals kommun
  • Plats: Järvsö ligger i Hälsinglands inland, cirka 17 kilometer söder om Ljusdal och cirka 60 kilometer öster om Hudiksvall.
  • Befolkning: Cirka 1500 (2020)
Avslut i artiklar.png

Lämna ett svar