Anna Gullberg nomineras till Wendelapriset | Sverige


Molly var 14 år den där festkvällen i Falun i mars 2023. Hon drack alkohol och tog tramadol. Nästa morgon vaknade hon inte.

Tramadol, ett smärtstillande medel, klassificeras som ett narkotika. Det är relaterat till morfin och heroin, och är som sådant farligt att blanda med alkohol. Det kan få dig att sluta andas.

Bara dagar efter Mollys tragiska död kunde hufvudstadsbladets Anna Gullberg berätta sin historia. Hon fick då veta att i Falun-Borlänge är det lätt att få tag i alkohol, även för de som inte är myndiga. Men droger också. Mollys bästa vän Alina Sotolongo Backén, 14, berättade det för mig.

– Det mesta går att få tag på, det är enkelt – alkohol, droger, cigaretter, tabletter, vad man vill, sa Alina.

Trots en brutal sorg ville också Mollys föräldrar berätta. De ville dela sin sorg. Ville att alla skulle veta vad som hände. De ville inte att detta skulle hända någon. Detta får inte hända igen.

– Det är så många som har tackat oss för att vi gick ut med vår historia. Det har gjort det möjligt för dem att prata med sina barn så att fler är medvetna om riskerna, sa Mollys mamma Malin Gnospelius.

Anna Gullberg är nominerad

Nu är Anna Gullberg nominerad till Wendelapriset för reportaget om Molly Gnospelius.

– Det var en svår rapport att skriva. Jag ville komma nära i skildringen utan att inkräkta på en känslig och sorglig situation. Det som hände Molly är viktigt att berätta för en större publik, säger Anna Gullberg.

Wendelapriset delas varje år ut till Sveriges främsta samhällsreportage. Priset är uppkallat efter Wendela Hebbe, som på 1840-talet anses ha varit först med att introducera denna journalistiska genre i svenska dagstidningar.

– Det här kanske är det starkaste finalfältet hittills i Wendelaprisets 16-åriga historia. Spännande läsning väntar oss som ska utse en vinnare, säger juryordförande Jan Lewenhagen.

– Jag är stolt över den här nomineringen. Det känns bra att en genre som samhällsreportage får uppmärksamhet. Den typen av djupgående journalistik har alltid varit en viktig del av hufvudstadsbladets berättartradition, säger Anna Gullberg.

Tidigare i år nominerades Anna Gullberg till priset Årets stylist, som delas ut av Journalisten.

Alla nominerade

Följande rapporter och böcker (utan särskild ordning) deltar i den sista omgången:

• Elinor Torp: Rent åt helvete (bok)

• Sara Recabarren: Irans döttrar (bok)

• Måns Mosesson/Dagens hufvudstadsbladet: Så gick Dumpen från kontroversiell dejtingsajt till mäktig opinionsbildare

• Fredrik Bergman: Vi är ägare, en bok om sociala kooperativ (bok)

• Björn af Kleen och Sofia Nahringbauer/Dagens hufvudstadsbladet: 400 pojkar träffade Sveriges firade fosterpappa – flera berättar om övergreppen

• Anna Gullberg/hufvudstadsbladet: Molly, 14, tog tramadol – vaknade aldrig igen

• Anna Gustafsson: Du vackra nya vård (bok)

• Carolina Jemsby och Karin Mattisson: Ånger (bok)

LÄS MER: Molly, 14, tog tramadol – vaknade aldrig igen

Lämna ett svar