Så ska myggorna stoppas vid Nedre Dalälvendf9291b6 4dff 4604 9160 5ba92027d24c

Aedes sticticus. Eller vårsimande mygga.
Så heter myggan som terroriserade de boende längs Nedre Dalälven och Klarälven.

Utmärkande för områdena är att de ofta – ibland flera gånger under samma år – blir översvämmade. Då trivs myggorna.
– I översvämningsmyggor lägger honan ägg på marken där de känner att det luktar som att det brukar vara en översvämning, säger Tobias Lilja, myggforskare vid Norges veterinärmedicinska institut (SVA).
– När vattnet stiger och täcker marken kläcks äggen. Sedan får man mycket översvämningsmygg ungefär två veckor efter en översvämning.
Myggorna är aggressiva, aktiva även mitt på dagen och kan i stort antal flyga upp till en mil för att hitta blod.
De kan också ge upphov till flera generationer per år.
Luftbesprutningen vid Nedre Dalälven startades 2001–2002 och har pågått sedan dess.
– Det har en otroligt bra effekt. Det slår i stort sett ut översvämningsmyggorna men lämnar alla andra bitmyggor kvar, säger Jan Lundström, som varit engagerad i projektet Biologisk myggbekämpning sedan starten.
Sedan 2020 pågår strider även vid Klarälven i Forshaga kommun. Då hade bland annat invånarna i Deje under flera år klagat på den outhärdliga situationen.
– Vi måste springa från bilen ut på verandan där vi har myggnät. Och att klippa gräset kan göras i regnställ i strålande solsken. Myggorna är ute även i solen, de är ute hela tiden, överallt, sa en boende till TT 2018.

En förlängning av det ursprungliga området vid Nedre Dalälven, österut, har dock stött på en patrull. Projektet har ansökt om att utöka kontrollen men fick avslag av Naturvårdsverket.
– Mark- och miljödomstolen har gett oss rätt, men Naturvårdsverket har överklagat. Vi får se om det tas till Högsta domstolen eller inte, säger Jan Lundström.
– Problemet är att vi bekämpar ett område, men samtidigt är det stor myggproduktion bara några kilometer bort. Då flyger myggorna in därifrån istället.
Regeringen beslutade nyligen att fördubbla stödet till kampen i år, från drygt fem till tio miljoner kronor. Det betyder dock inte att myggproblemet är ett steg närmare en lösning, påpekar Jan Lundström.
– Så länge man vill hålla myggorna i schack så är det så länge man måste fortsätta. Detta utrotar inte myggorna, men antalet påverkas kraftigt.

Lämna ett svar