Techarenans grundare: ”Sverige inspirerar” – hufvudstadsbladet


Techarena har precis lanserats i Almedalen. Under tre dagar har evenemanget samlat toppnamn från politik och näringsliv för att diskutera nyckelfrågor för teknikbranschen. På scen har bland andra statsminister Ulf Kristersson, friidrottaren Carolina Klüft och Saabs vd Micael Johansson stått.
– Att vi har en sådan här mötesplats är en fråga för hela Sverige. Det finns ett stort värde i att ha en plats för näringslivet, politiken och resten av samhället att mötas för att göra affärer och utbyta idéer.

Det säger Omid Ekhlasi, som startade evenemanget 2014.
Mycket har hänt sedan starten.
– Vi hade vår första tävling i Båstad och hoppades få några hundra besökare. Runt åtta personer kom, det var fler på scenen. Så här i efterhand är det nästan ett mirakel att vi fortsatte, säger han skämtsamt.

Några av de största trenderna i nya företag just nu är AI, energi, deeptech och klimatförändringar enligt Omid Ekhlasi.

Foto: Techarena

Techarenas tillväxt har skett parallellt med en spännande tid för den svenska techscenen som har utvecklats i en rasande fart. Det märks inte minst i antalet nya techbolag som etablerat sig, som Northvolt, Voi och Kry.
Omid Ekhlasi tror att de delvis kan tacka några av de tidiga startup-företagen för framgångarna.
– Sverige har haft förmånen att ha flera snabbväxande företag, som Spotify och Klarna. Folk därifrån har grundat egna företag och fört vidare sin kunskap, investerat i eller rådgivit nya företag. Det har bidragit till att de som startar egna företag idag har tillgång till mer kompetens och generellt är bättre på att driva företag.
Det har också hjälpt till att polera bilden av Sverige som ett företagsland utomlands, ett rykte som annars domineras av många äldre storföretag som Ericsson, Volvo och Saab.
– Sverige är ett land som andra inspireras av. Vi ligger långt fram vad gäller klimattänk, investeringar och digitalisering.
Det är inte bara viktigt för den ekonomiska utvecklingen i ett land, tror Omid Ekhlasi.
– Innovation är en del av de lösningar vi står inför globalt, som klimatförändringar. Det är inte heller problem som vi kan lösa isolerat. Därför är det viktigt att vi har ett internationellt fönster, att utländska investerare hittar hit och att svenska företag kan etablera sig utomlands.

Klimatentusiasten Al Gore talade på Techarena i februari 2024.

Foto: Adrian Pehrson

I februari slog Techarenan nytt publikrekord under ett event. Omid Ekhlasi kan dels tacka de många kända namn som samlats på evenemangets scen, både från den offentliga och privata sektorn men också flera världsstjärnor som den tidigare vicepresidenten och nobelpristagaren Al Gore och Apples medgrundare Steve Wozniak.
– Det har en stor betydelse för arrangemanget. Det bidrar med inspiration och gör det lättare att attrahera andra talare. Sedan tycker jag att det är oerhört viktigt att svenska företagare får möjlighet att stå på samma scen som till exempel Al Gore. Att vi lyfter fram dem.

Hur lockar man så stora namn till Sverige?
– Vi har haft kontakt länge. Sedan tror jag att det hjälpte att eventet växte sig tillräckligt stort, att de andra talarna och ämnena var relevanta och att vi hade rätt tajming.
Har du en drömgäst?
– Jag har många. Elon Musk skulle vara kul. Eller Michelle Obama.

Teknikarenan

● Grundades 2014 av Omid Ekhlasi och Tommy Fondelius som ett vinstdrivande företag med intäkter från biljetter och marknadsföring.

● Arrangerar tre event per år baserat på en tävling för nystartade företag.

● Har bland annat haft överbefälhavaren Micael Bydén, astronauten Jessica Meir och Apples grundare Steve Wozniak på scen.

Lämna ett svar