Djalalis dödssamtal till frun och barnen | Världen


640@60
KI-forskaren Ahmadreza Djalali satt kvar i iranskt fängelse efter ett fångutbyte.

Foto: TT NYHETSBYRÅ PRIVAT

449@60

Den svensk-iranska forskaren och läkaren Ahmadreza Djalali hungerstrejkar i det iranska fängelset Evin.

Foto: PRIVAT

640@60

Läkaren och KI-forskaren Ahmadreza Djalali med sin fru Vida Mehrania.

Foto: PRIVAT TT NYHETSBYRÅ

640@60

Evin fängelse i Iran.

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅ

Den svensk-iranska läkaren och KI-forskaren Ahmadreza Djalali, 52, lämnades i iranskt fängelse efter fångutbytet med Iran den 15 juni. Han hungerstrejkar nu i protest mot att han inte släpps fri.

Den svenska regeringen har fått stark kritik för att ha misslyckats med att befria Djalali tillsammans med Johan Floderus och Saeed Azizi, som byttes ut mot iranieren Hamid Noury, som dömdes till livstids fängelse för medverkan till hundratals mord.

Hård kritik

Hård kritik kommer nu även från den iransk-amerikanske affärsmannen Siamak Namazi, som blev vän med Djalali i Evin-fängelset. Namazi berättar i en artikel i brittiska Guardian i fredags hur de blev nära vänner och hade långa samtal i fängelset.

Han skriver att Djalali redan en gång tidigare varit djupt besviken över att ha blivit kvar i ett fångutbyte 2023.

“Som någon som personligen har upplevt förtvivlan att bli lämnad i flera gisslanutbyten, förstod jag hans smärta – även om jag själv inte satt i dödscell. Så jag föreslog att vi skulle ta dagliga promenader och dela våra berättelser om våra liv innan vi satt i fängelse”skriver Siamak Namazi i Guardian.

Han skriver att Ahmadreza Djalali under promenaderna berättade om sin uppväxt i Iran, hur han utbildade sig till läkare, träffade sin blivande fru och hur stolt han var över sin dotter och son. Och till “hans största önskan var att hålla sin familj i sin famn igen”.

“Sadistiska fångvaktare”

“I sällsynta fall öppnade han för sina mörkaste dagar. Han berättade hur fångvaktarna förde honom till randen av avrättning … En morgon sa hans sadistiska fångvaktare att han skulle hängas vid soluppgången nästa dag och gav honom vad de kallade ett sista samtal till hans fru att säga adjö”skriver Namazi, som släpptes efter åtta år i Evin-fängelset.

Djalalis fru, Vida Mehrania, bekräftar uppgifterna i artikeln.

– Ahmadreza ringde oss för att säga hejdå, de hade sagt att han skulle avrättas. Det är bara ett exempel på den iranska regimens grymhet. Jag hoppas att den här artikeln kan bidra till hans frigivning, säger hon och fortsätter:

– Min man hungerstrejkar nu i fängelset. Han ringde i morse och berättade att hans blodtryck är väldigt lågt och att pulsen också är väldigt låg. Andra har berättat att han är väldigt svag.

Siamak Namazi beskriver i Guardian-artikeln Djalalis karaktär. Han skriver att han själv sa under en av deras promenader att han drömde om att träffa den ökända domaren som skrev under domarna mot dem båda – och att han sedan skulle slå honom i bitar med ett slagträ.

“Sverige bekräftade dödsdomen”

Men Djalali fick honom att skämmas, skriver han. Vännen svarade att det var hans plikt som läkare att rädda även domarens liv.

“Sådan är Ahmadreza Djalalis karaktär. En ädel man vars dödsdom, utfärdad av en totalitär regim, bekräftades när Sveriges regering beslutade att hans liv inte var värt att rädda.”skriver Namazi i Guardian.

“Sveriges regering införde en hierarki för värdet av olika medborgares liv … Mullorna ville förödmjuka Sverige och visa att västerländska regeringar, trots sina vackra ord om mänskliga rättigheter, inte skiljer sig från dem. Att även Sverige, ett exempel i vad gäller mänskliga rättigheter, är villig att se en av dess medborgare dödas så att medborgare som de faktiskt brydde sig om skulle vara fria”; han skriver.

Avspeglar kritiken

Statsminister Ulf Kristersson tillbakavisar kritiken mot regeringens agerande och även familjen Djalalis anklagelser om att han lämnat Djalali åt sitt öde.

– Jag har full förståelse för hans och hans familjs förtvivlan, men det är rent fel. Vi gjorde allt vi kunde för att få ut honom tillsammans med de andra två svenskarna, sa Kristersson tidigare till TT.

– Vi har gjort allt vi kan och det kommer vi att fortsätta med. Vi ser honom som svensk medborgare såklart. Men det är ett väldigt speciellt fall och jag tänker inte gå in på några detaljer. Det skulle äventyra hans säkerhet, sa han.


LÄS MER: Djalalis dotter berättar: “En mardröm”
LÄS MER: Ahmadreza Djalali börjar hungerstrejka
LÄS MER: Ahmadreza Djalalis ord till Ulf Kristersson inifrån det iranska fängelset

Lämna ett svar