Ledare: Det är inte rocket science, Ulf Kristersson – låt företagen göra Sverige rikaref758b89c 37ab 41e3 88e8 ea2a8a368f72

Svenskt näringsliv måste känna att regeringen spelar dem ett spratt.
Om och om igen skriker företag efter möjligheter att råda bot på kompetensbristen. Gång på gång visar ledande politiker att de inte är intresserade av att åtgärda problemen.

När Svenskt Näringsliv chefsekonomen Sven-Olov Daunfeldt talar till DN, han lyfter främst fram två behov. Dels för att göra det mer attraktivt att arbeta i Sverige för experter och högutbildade från andra länder. Dels att det föreslagna kravet på att arbetskraftsinvandrare ska tjäna 35 600 kronor för att komma till Sverige tas bort (24/6). Både spetskompetens inom högteknologiska sektorer och restaurangpersonal behövs, och nu.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) struntar i hans argument. Istället har hon en tanke om att om arbetskraftsinvandrare försvinner så öppnar sig ett jobb som en arbetslös svensk någon gång kan ta, om bara bidragen sänks och incitamenten att träna ökar.
Daunfeldts dom över ministerns politik är hård: “Det är en helt felaktig uppfattning om hur jobb skapas på en arbetsmarknad.”
Det är just att förstå nationalekonomi som det handlar om. En gammal borgerlig paradgren som blivit övergiven.
Förr förklarade högerpolitiker gärna för vänstern att andra inte blir fattiga för att en företagare blir rik. Att andra inte blir av med jobbet för att någon kommer hit och jobbar. Att ekonomin inte är en paj där andra får mindre att äta för att någon annan får mer. Att pajen blir större.

Faktum är att regeringen vet att näringslivet har rätt i detta.

År 1960 var Sveriges befolkning tre miljoner färre än nu. Men ökningen har inte skapat tre miljoner arbetslösa. När vi är fler behöver fler sängar produceras, säljas, fraktas. Fler jobb leder till tillväxt och Sverige blir ett rikare land.

Faktum är att regeringen vet att näringslivet har rätt i detta. I sitt Almedalstal på onsdagen slog Ulf Kristersson fast att Sverige behöver bli ett land för “framtidens företag” och att det kräver “anställda med rätt kompetens, färre regler, mindre byråkrati, snabbare tillståndsprocesser.” Inget av detta är raketvetenskap, men även det kräver politiska beslut.”
Bara. Så varför följer Regeringen Tidö vill hellre SD:s anti-invandring än göra det möjligt för Sveriges paj att växa? Genom att göra det spelar de inte bara Svenskt Näringsliv ett spratt, utan straffar hela den svenska ekonomin och landets konkurrenskraft. Allt i hopp om några invandringskritiska väljares röster.
Läs mer:
Susanne Nyström: Det är inte C som lämnat Alliansen – det är Alliansen som lämnat C
Erik Helmerson: En konservativ värd namnet hade skrattat åt Åkesson och Trump
Margit Silberstein: Vad som inte har hänt i Almedalen, är nog rätt fråga

Lämna ett svar